USA krever navn på pakistanske agenter

Pakistanske etterforskere som prøver å forstå hvor Osama bin Laden har oppholdt seg de siste ni årene, tror han har bodd i Pakistan lenger enn man tidligere har trodd. Foto: REUTERS / Asmaa Waguih / SCANPIX
Pakistanske etterforskere som prøver å forstå hvor Osama bin Laden har oppholdt seg de siste ni årene, tror han har bodd i Pakistan lenger enn man tidligere har trodd. Foto: REUTERS / Asmaa Waguih / SCANPIX

USA krever at Pakistan oppgir navnene på noen av de viktigste etterretningstoppene i ISI for å finne ut om de hadde kontakt med al-Qaida.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New York Times skriver at det er dyp frustrasjon i Obama-administrasjonen over at de pakistanske militære og etterretningsorganisasjonene nekter å avsløre identiteten til ISI-agenter som de tror hadde forbindelse med al-Qaida.

USA er spesielt interessert i opplysninger om hva som er kjent om ISIs ledelse, som har arbeidet nært sammen med militante grupper siden kampen mot den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan på 1980-tallet.

Bin Laden ble funnet i et hus i Abbottabad, to timer nord for Islamabad, der han har bodd i fem år. USA har vanskelig for å tro at ingen i det pakistanske militæret eller etterretningsapparatet visste om ham.

En tjenestemann i administrasjonen sier det er vanskelig å tro at topplederne general Ashfaq Parvez og generaldirektør Ahmad Shuja Pasha har hatt kontakt med al-Qaida, men kanskje noen som står dem nær.

Pakistanske etterforskere som prøver å forstå hvor Osama bin Laden har oppholdt seg de siste ni årene, tror han har bodd i Pakistan lenger enn man tidligere har trodd.

Bin Ladens kone, som ble arrestert etter at bin Laden ble drept, skal ha fortalt at de før de flyttet inn i huset i Abbottabad, bodde i to og et halvt år med familien i den lille landsbyen Chak Shah Mohammad, et par kilometer sør for Haripur på veien til Abbottabad.

Det betyr at bin Laden forlot stammeområdene mot Afghanistan i 2003 og har bodd i de oppbygde områdene rett nord for Islamabad siden det.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden