– Demonstranter drept i flere syriske byer

En mann i kamuflasjeklær står på taket av en bygning, angivelig i byen Homs i Syria. Bildet er tatt fra en video som ble lagt ut på internett fredag. Foto: REUTERS/SCANPIX.
En mann i kamuflasjeklær står på taket av en bygning, angivelig i byen Homs i Syria. Bildet er tatt fra en video som ble lagt ut på internett fredag. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Flere titalls demonstranter ble drept av sikkerhetsstyrker i Syria fredag, ifølge menneskerettsaktivister. Over store deler av landet protesterte folk mot det sittende regimet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De blodigste sammenstøtene skal ha funnet sted i byen Homs, i den sentrale delen av landet.

– Seks er bekreftet drept i Hama og 15 i Homs så langt, sier Ammar Qurabi, som leder Den nasjonale organisasjonen for menneskerettigheter i Syria.

Statlige medier melder på sin side at ti soldater og politifolk er blitt drept i Homs av «terroristgrupper».

Les også: Opposisjonsleder pågrepet i Syria

I byen Deir al-Zor i den viktigste oljeproduserende regionen i Syria ble fire demonstranter drept, ifølge en lokal stammeleder. I tillegg skal tusenvis av kurdere ha demonstrert i den østlige delen av landet.

I hovedstaden Damaskus skal flere titalls demonstranter ha marsjert i bydelen Midan like etter fredagsbønnen, men de ble raskt stanset av sivilkledde sikkerhetsstyrker.

Les også: Syrere frykter fredagen

TV-stasjonen Al Jazeera viste opptak av folk som marsjerte før de la på sprang mens de ropte slagord mot regimet.

Også i hovedstadsforstaden Saqba ble det meldt om demonstrasjoner. Om lag 2.000 personer marsjerte med krav om at syriske myndigheter løslater hundrevis av personer som er arrestert av sikkerhetsstyrker de siste dagene.

– Folket ønsker å kaste regimet, ropte demonstrantene.

Noen av deltakerne i protesten i Saqba ville marsjere mot Damaskus, men myndighetene sperret veiene inn til byen.

Den framtredende opposisjonspolitikeren Riad Seif ble arrestert i bydelen Midan i hovedstaden. Seif arbeider for demokratiske reformer og har vært arrestert flere ganger tidligere.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden