Opposisjonsleder pågrepet i Syria

Opposisjonspolitikeren Riad Seif ble arrestert fredag i bydelen Midan i Damaskus. Seif arbeider for demokratiske reformer i Syria og har sittet fengslet flere ganger tidligere. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Opposisjonspolitikeren Riad Seif ble arrestert fredag i bydelen Midan i Damaskus. Seif arbeider for demokratiske reformer i Syria og har sittet fengslet flere ganger tidligere. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Syriske sikkerhetsstyrker har arrestert opposisjonslederen Riad Seif under en demonstrasjon i Damaskus, opplyser datteren hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettighetsaktivister bekrefter at Seif ble arrestert fredag, i bydelen Midan i Damaskus.

– Faren min ble skubbet inn i en buss med andre demonstranter som ble pågrepet under en demonstrasjon ved al-Hassan-moskeen, sier Jumana Seif til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Syrere frykter fredagen

Også den religiøse lederen Mouaz al-Khatib, som har spilt en viktig rolle i kampen for demokrati i Syria, skal ha blitt pågrepet. Han ble hentet av politiet torsdag, ifølge menneskerettsaktivister i landet.

Les også: Syria-opprør når Damaskus – 35 drept i Deraa

Riad Seif, en fremstående forretningsmann og regimekritiker, har tidligere vært representant i den syriske nasjonalforsamlingen. Han har flere ganger sittet fengslet etter å ha tatt til orde for nasjonal dialog og demokratiske reformer.

Flere demonstranter drept

Flere titalls demonstranter ble drept av sikkerhetsstyrker i Syria fredag, ifølge menneskerettsaktivister i landet.

De blodigste sammenstøtene skal ha funnet sted i byen Homs, i den sentrale delen av landet.

– Seks er bekreftet drept i Hama og 15 i Homs så langt, sier Ammar Qurabi, som leder Den nasjonale organisasjonen for menneskerettigheter i Syria.

Statlig TV melder på sin side at en offiser i hæren og fire politifolk er blitt drept i Homs av «en kriminell gjeng».

Det kommer også meldinger om at flere demonstranter er blitt såret i Tel. I tillegg skal tusenvis av kurdere ha demonstrert i den østlige delen av landet.

I hovedstaden Damaskus skal flere titalls demonstranter ha marsjert i bydelen Midan like etter fredagsbønnen, men de ble raskt stanset av sivilkledde sikkerhetsstyrker.

TV-stasjonen Al Jazeera viste opptak av folk som marsjerte før de la på sprang mens de ropte slagord mot regimet.

Også i hovedstadsforstaden Saqba ble det meldt om demonstrasjoner. Om lag 2.000 personer marsjerte med krav om at syriske myndigheter løslater hundrevis av personer som er arrestert av sikkerhetsstyrker de siste dagene.

– Folket ønsker å kaste regimet, ropte demonstrantene.

Noen av deltakerne i protesten i Saqba ville marsjere mot Damaskus, men myndighetene sperret veiene inn til byen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden