- Inkompetente

Pakistans tidligere president Pervez Musharraf kritiserer sitt hjemlands etterretning. Foto: Scanpix/Reuters.
Pakistans tidligere president Pervez Musharraf kritiserer sitt hjemlands etterretning. Foto: Scanpix/Reuters.

Den tidligere pakistanske presidenten Pervez Musharraf retter fredag hardt skyts mot sitt lands etterretningstjeneste etter at al-Qaidaleder Osama bin Laden kunne bo i Pakistan i årevis uten å bli oppdaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Man kan kun trekke to konklusjoner, sier Musharraf til National Public Radio, ifølge AFP.

- En er medvirkning fra våre etterretningstjenester. Den andre er inkompetanse, og jeg tror sterkt på det siste, sier Musharraf.

- Jeg kan ikke forestille meg at det var medvirkning.

Pakistan har blitt sterkt kritisert etter at landet ikke klarte å spore opp verdens mest ettersøkte mann, som ble skutt og drept av amerikanske spesialsoldater mandag i sitt tungt befestede skjulested ikke langt fra Islamabad.


Les også: - Krever åpenhet om drapet

- Opprørt

Ifølge rapporter kan arkitekten bak terrorangrepene mot USA 11. september 2001 ha levd i byen Abbottabad i fem år, i skyggen av en anerkjent militærskole og nær hjemmene til mange pensjonerte generaler.

På spørsmål om Musharraf er opprørt over at han ikke visste at bin Laden skjulte seg i Pakistan under hans presidentskap sier han: «Ja, for å være helt ærlig».

- Det er forferdelig, sier han, og legger til at han ønsker å spørre pakistanske etterretningsmyndigheter «hvorfor i helvete dere ikke visste det?».

Les også: - Al-Qaida bekrefter at Osama bin Laden er død

- Lovprist av Obama

Men han avviser medvirkning, og sier at til og med USAs president Barack Obama har lovprist pakistansk etterretning for å ha kommet med nøkkelinformasjon som førte til bin Laden.

- Hvis det var medvirkning, hvorfor skulle noen ha gitt slike etterretningsopplysninger videre?, spør han.

Musharraf, en tidligere pakistansk hærsjef, gikk av som president under press i 2008, etter å ha kommet til makten ved et kupp i 1999.

Han lever nå i frivillig eksil i London, men er ettersøkt i forbindelse med drapet på tidligere statsminister Benazir Bhutto i 2007, anklaget for ikke å ha gitt henne god nok sikkerhet.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden