Pakistans hær advarer USA

Pakistans utenriksminister Salman Bashir advarer mot en «forferdelig katastrofe» dersom Pakistans suverenitet krenkes igjen (Foto: Scanpix).
Pakistans utenriksminister Salman Bashir advarer mot en «forferdelig katastrofe» dersom Pakistans suverenitet krenkes igjen (Foto: Scanpix).

Pakistans utenriksminister advarer mot «forferdelig katastrofe».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

• Pakistan og USA var allierte under den kalde krigen, mens Pakistans erkerival India hadde et vennskapelig forhold til Sovjetunionen.

• Etter at den kalde krigen var slutt kjølnet forholdet. Pakistans atomprøvesprengning i 1998 og landets støtte til Taliban-regimet i Afghanistan bidro til dette.

• Etter terrorangrepene i USA 11. september 2001 presset USAs president George W. Bush Pakistans president Pervez Musharraf til å la amerikanerne benytte pakistanske militærbaser for angrep i Afghanistan.

• Samarbeidet mellom Washington og Islamabad har ikke vært smertefritt. Mange pakistanere er kritiske til alliansen med USA, som på sin side mener Pakistan ikke gjør nok for å bekjempe al-Qaida-tilhengere og talibankrigere i grenseområdene til Afghanistan.

• USA har en rekke ganger angrepet mål inne i Pakistan. En rekke opprørere er drept i disse angrepene, som også skal ha kostet sivile liv.

• 1. mai 2011 kunngjorde USAs president Barack Obama at al-Qaidas øverste leder Osama bin Laden var tatt av dage i en amerikansk militæraksjon i byen Abbottabad. Pakistanske myndigheter skal ikke ha kjent til aksjonen på forhånd.

Kilde: NTB

Den pakistanske hæren reagerer på at en amerikansk militæroperasjon ble utført på pakistansk jord, under aksjonen mot Osama bin Laden, uten at de hadde kjennskap til det.

Nå sier de at de vil «gjennomgå» sitt samarbeid med USA, melder Al Jazeera.

Kritisert for dobbeltpolitikk

Pakistanske myndigheter har tidligere blitt kritisert for å føre en dobbeltpolitikk i forhold til terrorisme.

Det har også blitt stilt spørsmålstegn ved hvordan Osama bin Laden kunne bo uforstyrret i flere år i et stort merkverdig hus bare timer fra hovedstaden Islamabad.

Pakistans president gikk raskt ut med å gratulere USA med operasjonen, og hevdet at den var et resultat av et samarbeid mellom landene. Nå utfordres den offisielle holdningen.

Les også: Al-Qaida planla å angripe tog i USA

Gjennomgang av samarbeidet

Den pakistanske hæren truet torsdag med at de vil revirdere sitt anti-terroristiske samarbeid med USA dersom en ny liknende militæroperasjon blir utført på Pakistansk jord.

«COAS [General Ashfaq Kayani, lederen for den pakistanske hæren red.anm] har gjort det klart at enhver liknende handling som krenker Pakistans suverenitet garantert vil føre til en gjennomgang av pakistansk militære og etterretnings samarbeid med USA», heter det i en uttalelse.

Les også: - I samme hus i fem år

Kayani skal også ha bestemt at amerikansk militært personell i Pakistan skal reduseres til et «minimum av det nødvendige».

Han er ikke den eneste som reagerer.

- En forferdelig katastrofe

Pakistans utenriksminister Salman Bashir advarer nå andre land i regionen mot å følge USAs eksempel.

Også han advarer USA og andre land mot fremtidige raid i landet mot mistenkte terrorister. Slike handlinger vil få «katastrofale følger». «Vi føler at den type uheldige aksjoner eller feilkaluleringer kan resultere i et forferdelig katastrofe», sier han ifølge Al Jazeera.

- Det bør ikke være noen tvil om Pakistans evne til å forsvare seg selv, legger Bashir til.

USA vil beholde allianse

Pakistan nekter for at de har hatt kjennskap til hvor Bin Laden befant seg og den pakistanske hæren sier at de vil gjennomføre en etterforskning for å finne ut hvordan noe slikt kunne skje.

USA har bistått Pakistan med over 50 milliarder kroner i kampen mot terrorisme. USAs utenriksminister Hillary Clinton uttalte torsdag at USA gjerne vil beholde alliansen med Pakistan.

Den pakistanske hær og spioner har tidligere gitt USA informasjon som har ført til arrestasjoner av Al Qaida ledere i området mellom Afghanistan og Pakistan.

- Det er ikke alltid et lett forhold, sier Clinton.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden