Norsk statssekretær:«Invasjon i Libya er greit»

Statssekretær Espen Barth Eide mener bombing bør fortsette og bakkeinvasjon er i tråd med FN-resolusjon. Foto: AP / Reuters.
Statssekretær Espen Barth Eide mener bombing bør fortsette og bakkeinvasjon er i tråd med FN-resolusjon. Foto: AP / Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge ønsker å fortsette bombing framfor å ta Gaddafi på ordet om våpenhvile. Bakkeinvasjon kan bli neste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- FN-mandatet om tiltak i Libya forbyr ikke noe annet enn okkupasjon. Invasjon er med andre ord greit. Så er det bare et spørsmål om når man skal trekke seg ut igjen.

Det gjorde statssekretær Espen Barth Eide (Ap) klart da Den Norske Atlanterhavskomite torsdag reiste spørsmålet om de sikkerhetspolitiske virkningene av opprørene i den arabiske verden.

Hva gjør vi?

Han svarte på spørsmål fra pensjonert flaggkommandør Jacob Børresen i Sjøforsvaret, som ville vite hva vi gjør hvis Gaddafi ikke gir seg.

- Vi ser luftmaktens klare begrensninger. Det eneste som kan beskytte sivilbefolkningen, er bakkestyrker. Åpner FN-mandatet for å gå inn i Libya til støtte for opprørsbevegelsen? ville han vite.

Godtar ikke våpenhvile

Barth Eides svar kan indikere at en opptrapping av krigshandlingene fra NATOs side i borgerkrigen ikke kan utelukkes, trass i at vestmaktene atter en gang er i ferd med å isolere seg fra afrikanske og arabiske land i en konflikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Libyas diktator Muammar al Gaddafi har - i tråd med Den afrikanske union (AU) sitt ønske, gått inn for våpenhvile. Men tilbudet får en kald skulder fra Norge og NATO.

På seminaret i dag forklarte Barth Eide at Norge ikke bare er med, men er blant de skarpeste landene i Libya:

- Per 1. mai hadde norske fly gjennomført 266 tokter og sluppet 241 bomber. Det er, uendelig mye mer bombing enn vi i sin tid gjorde i Afghanistan, sier Espen Barth Eide, som også har SV i ryggen for regjeringens politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begrunnelse: - Gaddafi

- Hvorfor foretrekker en norsk regjering bombing framfor Gaddafis tilbud om våpenhvile?

- Vi tror ikke på Gaddafi. Han brøt en våpenhvile. Våpenhvile må vises på bakken. Og det er stående tilbud om våpenhvile, sier Barth Eide til ABC Nyheter.

- Foreligger det et tilbud om våpenhvile fra NATO, selv om NATO har sagt nei til Gaddafis tilbud om akkurat det?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja. Men det må være en absolutt og verifiserbar våpenhvile. Ingen tror på det. Det holder ikke å si våpenhvile uten først å ha sluttet med å bombe sivilbefolkningen, fortsetter statssekretæren.

Norge mot Afrika?

- Hva må til for Norge skal slutte å bombe til fordel for en våpenhvile?

- Vi er konstant i arbeid for å få klare løfter og handling på bakken fra Gaddafi, hevder Barth Eide.

- Ville det ikke vært mer i tråd med ønskene til den Afrikanske Union å gi forslaget om våpenhvile en sjanse nå, i motsetning til fortsatt bombing som på ny framstår som Vesten mot resten?

- Det er viktig å ikke bidra til en slik oppdeling mellom Vesten og andre. Men det er bare kravene i FNs sikkerhetsråd som gjelder. Der er det krav om reell og verifiserbar våpenhvile, og en politisk prosess med. Så langt vi ikke fått tilstrekkelig troverdig signaler på det, slår statssekretæren fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skumle borgerkrigs-venner

Flaggkommandør Jacob Børresen påpekte at NATOs engasjement er der for å beskytte sivilbefolkningen.

- Hva gjør vi da hvis krefter i opprørsbevegelsen begynner med massive hevnaksjoner mot sivilbefolkningen i vest som støtter Gaddafi? ville Børresen vite.

Espen Barth Eide bekreftet hans bange anelser:

- Det er allerede eksempler på uakseptable overgrep fra opprørernes side, som omfattende lynsjing av angivelig afrikanske leiesoldater.

- En del av demonisering av Gaddafi, består i å blåse om tallet på leiesoldater, og spille på motsetningsforhold mellom arabere og afrikanere, svarer Barth Eide.

- Vestlige medier svikter ved at de ukritisk har kolportert dette at innleide afrikanske soldater har så stor betydning, legger han til.

Les andre nyheter.