Pakistan nekter å utlevere bin Ladens kone

Osama bin Ladens yngste kone var i huset da amerikanske soldater stormet inn for å ta bin Laden. Hun er nå på et pakistansk militærsykehus, og Pakistan nekter å la amerikanerne avhøre henne. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Osama bin Ladens yngste kone var i huset da amerikanske soldater stormet inn for å ta bin Laden. Hun er nå på et pakistansk militærsykehus, og Pakistan nekter å la amerikanerne avhøre henne. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Den diplomatiske krisen mellom USA og Pakistan er ytterligere forsterket etter at pakistanerne nekter å la amerikanerne avhøre Osama bin Ladens kone Amal al-Sadah.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 27 år gamle kvinnen var i huset i Abbottabad da amerikanske spesialsoldater stormet inn for å ta al-Qaida-lederen. Hun skal ha blitt skutt i leggen da hun forsøkte å beskytte mannen, men skal ikke være alvorlig såret.

De amerikanske soldatenes intensjon var å ta henne med fra Abbottabad for deretter å presse henne for verdifull informasjon. Men siden det ene helikopteret krasjet under landing, måtte de la henne bli igjen, skriver avisen Daily Mail.

Les også: Innrømmer feilinformasjon

Hun ble kort tid etter pågrepet av pakistanske sikkerhetsstyrker, og ligger nå på et militærsykehus i Rawalpindi.

Til Jemen

USA har bedt Pakistan om å få avhøre kvinnen, men myndighetene i Islamabad har ingen planer om å utlevere henne. Derimot vil de sende henne tilbake til hjemlandet Jemen så fort hun er utskrevet fra sykehuset, ifølge London Evening Standard.

Forholdet mellom USA og Pakistan har blitt betraktelig verre etter den amerikanske operasjonen mot bin Laden natt til søndag. Pakistanerne er oppgitt og fornærmet for å ha blitt holdt utenfor, og avviser også beskyldninger om at pakistanske myndigheter må ha visst at bin Laden oppholdt seg i garnisonsbyen Abbottabad.

Avviser kontakt

At amerikanerne nektes å avhøre al-Sadah fyrer også opp under beskyldningene om at den pakistanske etterretningstjenesten ISI visste hvor bin Laden var, at den beskyttet ham, og at den nå gjør alt den kan for å hindre avsløringer av forbindelsene den hadde med al-Qaida-lederen.

Les også: - En gullgruve for USA

Pakistans utenriksminister Salman Bashir avviser imidlertid at det har vært kontakt mellom terrornettverket og ISI.

– Det er lett å påstå at ISI eller elementer innen regjeringen har stått i ledtog med al-Qaida. Men det er helt gale hypoteser, det er helt feil, sa en tydelig irritert Bashir på en pressekonferanse i Islamabad torsdag, ifølge Reuters.

Han advarte samtidig andre land mot å gjennomføre lignende aksjoner på pakistansk jord i framtiden.

– Da bør de ta med i beregningen hvilke konsekvenser det kan få, sa han.

Spesialombygde helikoptre

De amerikanske spesialstyrkene brukte to Black Hawk-helikoptre i aksjonen mot bin Laden. Men det ene fikk skader på rotorbladet under landing, og ble forlatt etter å ha blitt sprengt av amerikanerne.

Bilder av helikoptervraket tyder på at Black Hawk-maskinen var modifisert slik at det var vanskelig å oppdage på radar.

En pensjonert amerikansk militærekspert sier til avisen Army Times at deler av helikoptervraket minner om skroget til et F-117 Stealth Fighter, et jagerfly som er spesialdesignet for ikke å oppdages på radarer.

– Det ligner overhodet ikke på en tradisjonell Black Hawk, sier han til avisen.

Dempe lyd

USA varslet ikke Pakistan om operasjonen på forhånd av frykt for at lekkasjer kunne gi bin Laden nyss om hva som var forestående.

Mange har i ettertid stilt spørsmål om hvordan helikoptrene kunne fly fra basen i Afghanistan og helt fram til Abbottabad uten at det pakistanske militæret oppdaget det.

Andre bilder av vrakdeler fra helikopteret viser et sirkelformet dekke, eller «lokk», over halerotoren. Militæranalytikere mener ifølge avisen The Guardian at det trolig har vært brukt til å dempe støyen fra helikoptrene slik at det ble vanskeligere for folk på bakken å oppdage dem.

Flere av naboene til bin Laden i Abbottabad har fortalt at de ikke hørte helikoptrene før de var rett over hodet på dem.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden