Syrere frykter fredagen

Demonstranter i den nordlige byen Banias roper slagord mot det syriske regimet og viser solidaritet med demonstrantene i byen Deraa sør i landet. Militæret trakk seg torsdag ut av Deraa etter en halvannen ukes lang militæraksjon. Frykten øker for at soldater vil gjennomføre en lignende militæraksjon i Banias. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Demonstranter i den nordlige byen Banias roper slagord mot det syriske regimet og viser solidaritet med demonstrantene i byen Deraa sør i landet. Militæret trakk seg torsdag ut av Deraa etter en halvannen ukes lang militæraksjon. Frykten øker for at soldater vil gjennomføre en lignende militæraksjon i Banias. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Syriske aktivister gir seg ikke og varsler nye protester i forbindelse med fredagsbønnen. Men i Damaskus er mange innbyggere lei av uroen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag pågrep syriske styrker om lag 300 personer i en forstad til Damaskus, ifølge aktivister.

Flere av de arresterte er religiøse ledere, og en aktivist opplyser at minst fem personer ble skutt og såret før de ble slept av gårde av soldater.

Les også: Syria-opprør når Damaskus – 35 drept i Deraa

Aksjonen ble trolig gjennomført for å minske regimekritikeres mulighet til å samle seg til nye demonstrasjoner i forbindelse med den ukentlige fredagsbønnen. Aktivister har oppfordret til en «motstandens dag», men i Damaskus ser mange innbyggere ut til å ha fått nok av demonstrasjonene.

Frykt på fredag

– Frykten begynner på fredag. Denne dagen som var vår fridag, der vi kunne slappe av og roe ned, er blitt et mareritt, sier Soha, en masterstudent ved Universitetet i Damaskus, til Reuters.

– Noen ganger føler jeg at vi er i krig, men med hvem? sier hun.

En annen Damaskus-innbygger, Imad Assi, mener at mange er mer opptatt av de økonomiske konsekvensene.

– Mange syrere arbeider fra dag til dag, og hvis det ikke finnes noe arbeid, vet de at de ikke vil kunne gi barna sine mat. Denne situasjonen har vart i ukevis. Folk er lut lei av det, sier Assi, som er ansatt i et privat selskap.

– Har overtaket

Det at mange syrere holder seg unna demonstrasjonene, og at protestene kun har brutt ut i enkelte byer, gjør det lettere for det syriske regimet å slå ned motstanden, ifølge den danske professoren Jørgen Bæk Simonsen.

Les også: Vil ikke bruke militærmakt mot Assad

Han mener at regimet nå har overtaket på demonstrantene, men han tror likevel at protestene vil fortsette.

– Mye taler for at militæret kun forbigående har knekket protestene, og at demonstrasjonene vil fortsette, sier Simonsen til nyhetsbyrået Ritzau.

Banias neste?

Samtidig som militæret forsøker å kvele protestene i Damaskus-forstaden Saqba, der det forrige fredag ble arrangert en større demonstrasjon mot regimet, er styrker utplassert ved kystbyen Banias.

Aktivister frykter at flere hundre soldatene snart vil rykke inn i byen.

Opptrappingen ved den nordlige byen skjer samtidig som militæret har trukket seg ut av byen Deraa i sør, der opprøret startet i midten av mars.

Byen har siden 25. april hatt et tungt militært nærvær. Flere titalls personer skal være drept. Men mens aktivister sier at angrepene har rammet vilkårlig, fastholder militæret at de gjennomfører en målrettet jakt på terrorister som har gått i skjul. Ifølge militæret er dessuten 25 soldater drept og 177 såret.

En AFP-journalist var torsdag morgen vitne til at om lag 350 soldater forlot byen i pansrede kjøretøy og lastebiler som var påklistret portretter av president Bashar al-Assad.

Kuttet telefonlinjer

I Saqba opplyste en innbygger at soldatene kuttet alle kommunikasjonslinjer til byen før de kom, og at soldatene brøt seg inn i hus for å arrestere folk.

– Det var ikke motstand. Demonstrasjonene i Saqba har vært fredelige, sa mannen.

Soldatene skal ifølge ham ha hatt med seg lister over ettersøkte områder og gjennomsøkt forstaden hus for hus. Det ble også satt opp veisperringer i byen, forteller aktivisten.

Ifølge den syriske menneskerettighetsgruppen Insan er mer enn 600 mennesker drept og opptil 8.000 mennesker pågrepet eller meldt savnet etter at demonstrasjonene mot Assad startet i midten av mars.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden