Påberoper seg EØS:

Norske Hells Angels trekker Island for retten

Hells Angels' lokaler på Alnabru i Oslo. Foto: Erlend Aas / Scanpix
Hells Angels' lokaler på Alnabru i Oslo. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Hells Angels-leder saksøkte i går den islandske stat for tingretten i Reykjavik. Grunn: Han ble nektet innreise til Island.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettshistorie i Tingretten i Reykjavik klokken 10 i går, onsdag:

For én gangs skyld er det ikke motorsykkeklubben Hells Angels medlemmer som blir trukket for retten, men de selv som anklager.

Den antatte lederen for Hells Angels i Norge, Leif Ivar Kristiansen, reiser sak mot den islandske stat etter at en gruppe fra norske Hells Angels i februar i fjor ble nektet innreisetillatelse til Island.

To mann krever erstatning

Midt i mylderet av rettssaker som går for tingretten i Reykjavik mot konkursrammede Landsbanki, kilte Hells Angels seg inn.

Klokka ti var det Kristiansens tur, klokka 10.15 hans kamerat Jan Anfinn Wahl, som fremmet ersatningskrav for å ha blitt stoppet og sendt ut av landet, overfor dommer Eggert Óskarsson.

Fri flyt av EØS-borgere

Hells Angels påberoper seg EØS-avtalens rett til fri bevegelse for alle EØS-borgere over landegrensene.

- Island brøt EØS-avtalen da de avviste min klient, sier Hells Angels advokat Morten Furuholmen til dv.is.

- Hvis regjeringen akter å gjøre et unntak i regelen om fri bevegelse for personer, må det være klarlagt at innreisen er en sikkerhetstrussel mot land og dets folk, sa Furuholmen.

- Leif Ivar kom som turist. Å være medlem av Hells Angels er ikke grunn god nok til å nekte en person innreise, slo Furuholmen fast.

Tålmodighet trengs

Men motorsykkelgjengen må smøre seg med tålmodighet før de eventuelt kan innkassere en erstatningssum fra den kriserammede islandske stat.

- Dette var et innledende møte. Hovedforhandlingene regner vi med vil finne sted i september. Deretter vil det ta en måned å felle en dom, sier tingrettsdommer Óskarsson til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden