Innrømmer feilinformasjon

Obama-talsmann Jay Carney måtte svare på spørsmål om feilinfomasjon om drapet på Osama bin Laden under en pressekonferanse i Det hvite hus (Foto: Scanpix).
Obama-talsmann Jay Carney måtte svare på spørsmål om feilinfomasjon om drapet på Osama bin Laden under en pressekonferanse i Det hvite hus (Foto: Scanpix).

Det hvite hus oppgir hastverk som årsaken til at det er blitt feilinformert om omstendighetene rundt drapet på Osama bin Laden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fins ingen grunnleggende tvil om hovedtrekkene av Obama-administrasjonens beskrivelse av den dristige operasjonen som endte med at bin Laden ble drept, men en rekke detaljer er blitt revidert i løpet av de siste dagene.

President Barack Obamas talsmann, Jay Carney, sier at feilene skyldes at det var mye informasjon og at de hadde hastverk med å få det ut.

Ikke væpnet likevel

For eksempel sa Det hvite hus mandag at bin Laden var væpnet og gjorde motstand da han ble skutt ned på sitt skjulested i Abbottabad. Men en dag senere korrigerte Carney den versjonen og fortalte at han var ubevæpnet.

Les også: - En gullgruve for USA

Det skapte tvil om USAs forsikring at operasjonen ikke var en ren likvideringsoperasjon, og at de var rede til å ta ham til fange.

TV-kanalen Al Arabiya meldte at pakistanske sikkerhetsstyrker fortalte at bin Ladens tolv år gamle datter fortalte at amerikanerne tok ham til fange og deretter skjøt og drepte ham foran familien.

En annen tjenestemann i den pakistanske etterretningsorganisasjonen ISI sa at hun hadde sett faren bli drept, men ikke at han var tatt til fange.

Kona ikke drept

Mandag sa Obamas terrorrådgiver John Brennan også at bin Ladens kone var drept da hun ble brukt som menneskelig skjold, noe han antydet viste at bin Laden var en feiging som gjemte seg bak kvinner.

Men snart etter trakk Det hvite hus seg også fra denne versjonen, og Carney presenterte en ny kronologi av hva som skjedde.

– I første etasje ble to al-Qaida-kurerer drept sammen med en kvinne som kom imellom. Bin Laden og familien ble funnet i annen og tredje etasje, og det var frykt for at bin Laden ville gjøre motstand, noe han faktisk gjorde, forklarte Carney tirsdag.

Les også: Reuters offentliggjør bilder fra bin Laden-huset

– I rommet var det også en kvinne – bin Ladens kone – som kastet seg mot soldaten og ble skutt i beinet, uten å dø. Bin Laden ble deretter skutt og drept. Han var ikke væpnet, sa han videre.

Det har også vært forskjellige beretninger om hvilken av bin Ladens sønner som ble drept, Hamza eller Khalid, og hva som er skjedd med ham etterpå. Tirsdag nevnte ikke Carney sønnen.

Krigståka

Carney sier at han selv har vært forvirret, og at feilene er et resultat av «krigståka» da de prøvde å få ut mest mulig informasjon fortest mulig.

En annen tjenestemann sier at de ikke angrer på at de har sendt ut detaljer raskt, selv om noen senere måtte korrigeres.

Han sier at grundige debrifinger av kommandosoldatene er i gang, og at det kan bli behov for å korrigere flere detaljer. (©NTB)

Les alt om drapet på Osama bin Laden

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden