- En gullgruve for USA

Al-Qaidaleder Osama bin Ladens skjulested i Abbottabad. Foto: Scanpix/Reuters.
Al-Qaidaleder Osama bin Ladens skjulested i Abbottabad. Foto: Scanpix/Reuters.

Bin Ladens datamaskiner kan vise seg å være «en gullgruve» for amerikansk etterretning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk etterretningspersonell som går gjennom datamaskinene og lagringsenhetene fra Osama bin Ladens skjulested kan avdekke terrorplaner, lokaliseringen til andre al-Qaidatopper og finansieringskilder i hans nettverk, sier tidligere etterretningsmyndigheter onsdag ifølge AFP.

Materialet som ble tatt med etter at bin Laden ble drept i et amerikansk angrep søndag, omkring fem datamaskiner, ti harddisker og 100 lagringsenheter, utgjør et dramatisk etterretningsgjennombrudd for USA i kampen mot al-Qaida, sier ekspertene.

- Jeg ville bli svært overrasket om dette ikke viser seg å være en gullgruve for oss, sier John McLaughlin, en tidligere visedirektør i CIA.

- Jeg tror vi sannsynligvis kommer til å finne rapporter om mulige aksjoner. Vi vil trolig finne noe om finansiering. Vi kan komme til å lære noe om hva slags forhold han hadde eller ikke hadde til Pakistan. Vi vil lære om viktige støttespillere, sier han til CNN.

Amerikanske myndigheter sier en gruppe eksperter fra Central Intelligence Agency, National Security Agency, Justisdepartementet og andre byråer har begynt gjennomgangen av materialet, en oppgave som kan ta måneder, kanskje år.

Les også: Slik bodde bin Laden

De første søkene vil ta sikte på å «avdekke pågående trusler» og informasjon som peker mot «andre mål med høy verdi innen al-Qaida», sier Michael Leiter, lederen for National Counter-terrorism Center, til National Public Radio.

Les også: Derfor viser de ikke bildene

- Tar lang tid

Regjeringen vil «trolig» legge flere navn til sin liste over mistenkte terrorister som resultat av informasjonen fra bin Ladens datafiler, sa justisminister Eric Holder ved en høring i Senatet onsdag.

Dataeksperter vil først plukke fra hverandre datamaskinene, og være forsiktige for å unngå at det utløses «feller» som sletter data. Siden vil de ta ut og kopiere all den lagrede dataen, gå gjennom midlertidige filer og forsøke å knekke krypteringskoder, sier analytikere.

- De vil forsøke å vri hver dråpe ut av dette materialet. Det er et første lag med data de vil kunne finne frem til raskt, og siden er det ytterligere lag som krever mer tekniske analyser, sier James Lewis, som tidligere har jobbet med sikkerhet og teknologi ved det amerikanske utenriksdepartementet, til AFP.

- Det tar vanligvis lang tid å gå gjennom disse tingene, sier Lewis, som i dag arbeider ved Center for Strategic and International Studies.

Les også: Ordkrig mellom USA og Pakistan

- Neppe adresselister

Den strevsomme jakten på data vil neppe avdekke store mengder eksplisitt informasjon om al-Qaida, men isteden «hundrevis av små detaljer» som siden vil passe inn i et større monster, sier David Lindahl, forsker ved det svenske Totalförsvarets forskningsinstitut.

- Jeg tror ikke de kommer til å finne adresselister. De kan kanskje finne kodenavn og vage referanser, sier Lindahl.

- Hvis de bare kan få ut en bankkonto kan de begynne å avdekke mange, mange ting. Ved siden av tekst og tall i datafiler kan en digital analyse også gi innblikk i ting som hvem som brukte maskinen og når, sier Lewis.

- Det kan være ikke bare data i seg selv, men ting man ønsker å vite knyttet til dataene, sier Lewis.

- Når ble det skrevet? Ble det skrevet på samme maskin? Er det noe som tyder på at det kom fra noen andre?

Les også: - Et angrep er sannsynlig

- Brukte kurér

Som en ettersøkt rømling sterkt klar over at det pågikk en global menneskejakt etter ham vil bin Laden nærmest garantert ha brukt kryptering for å beskytte i det minste noen av sine datafiler, mener Lewis og andre eksperter.

Al-Qaidasjefens store skjulested hadde ingen telefon- eller internettilknytning, en mulig forklaring på den store mengden DVDer og minnepinner i huset.

Amerikanske etterretningsorganisasjoner tror at Osama bin Laden kort tid etter angrepene 11. september 2001 forsøkte å unngå amerikansk overvåking ved å benytte CD-ROMer levert med kurér istedenfor å logge seg på datanettverk, sier Lewis.

- Det er mulig han holdt seg til den strategien, sier han.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden