Advarer mot Osama-virus

Dette forfalskede bildet av den døde Osama bin Laden (til venstre på skjermene) ble raskt spredd på internett 2. mai. Nå bruker lurendreiere på internett tilsvarende bilder til å spre ondsinnet programvare. Foto: Scanpix/AFP.
Dette forfalskede bildet av den døde Osama bin Laden (til venstre på skjermene) ble raskt spredd på internett 2. mai. Nå bruker lurendreiere på internett tilsvarende bilder til å spre ondsinnet programvare. Foto: Scanpix/AFP.

Spres på Facebook og e-post.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FBI gikk tirsdag ut med en advarsel mot e-post og meldinger på sosiale medier som hevder å vise bilder eller videoer av Osama bin Ladens død.


«Innholdet kan være et virus som kan skade datamaskinen din», heter det i advarselen. «Selv om avsenderen er noen du kjenner rådes du til å vise aktsomhet».

Amerikanske myndigheter har bilder av bin Ladens lik etter angrepet. Man diskuterer om noen av disse kan offentliggjøres, men foreløpig har det ikke skjedd. Bildene som spres på nett er altså forfalskninger.

Les også: - Et makabert fotografi

Flere datasikkerhetsselskaper rapporterer om at Osama bin Ladens død brukes av hackere til å spre såkalt «malware» til datamaskiner, melder Computerworld.

Selskapet F-Secure advarer mot e-post med vedlegget «Fotos_Osama_Bin_Laden.zip». Meldingen hevder at vedlegget inneholder bilder av Osama bin Laden etter at han ble skutt og drept av amerikanske spesialstyrker. Hvis man kjører exe-filen som følger med får man ikke se fotografier, men starter isteden et program som overvåker bruk av nettbanker og forsøker å omdirigere betalinger til andre kontoer.

Også andre typer malware har blitt spredd ved å «lokke» med bilder av den døde bin Laden.

Forsøk på å lure folk med Bin Laden sprer seg også raskt på Facebook, sier Mikko Hypponen i F-Secure til Computerworld. FBI advarer om at også venner på sosiale medier som Facebook i vanvare kan spre ondsinnet programvare.

Les flere nyheterMer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden