Palestinsk jubel over forsoning

Palestinere flokket seg i gatene under feiringen av forsoningsavtalen på Gazastripen onsdag. Nå håper palestinerne at forsoningsavtalen mellom de bitre rivalene i Fatah og Hamas skal gi dem en bedre framtid. Foto: AP /SCANPIX.
Palestinere flokket seg i gatene under feiringen av forsoningsavtalen på Gazastripen onsdag. Nå håper palestinerne at forsoningsavtalen mellom de bitre rivalene i Fatah og Hamas skal gi dem en bedre framtid. Foto: AP /SCANPIX.

Gledesstrålende palestinere feiret onsdag forsoningsavtalen mellom Fatah og Hamas. Norske eksperter hyller forsoningen, men mener konfliktnivået vil øke dramatisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Palestinsk splittelse hører fortida til, fastslo palestinernes president Mahmoud Abbas og Hamas’ leder Khaled Meshaal under en seremoni i Kairo onsdag.

De to lederne feiret forsoningsavtalen mellom de palestinske bevegelsene Fatah og Hamas som ble undertegnet dagen i forveien.

– Et svart kapittel er avsluttet for alltid. Vi er sikre på seier så lenge vi står sammen, sa Mahmoud Abbas, som leder Fatah.

Hamas’ leder Khaled Meshaal sa i sin tale at innbyrdes kamp mellom palestinerne var et tilbakelagt stadium.

Og folket, som har lidd lenge under splittelsen, jubler.

– Dette er dagen vi alle har ventet på, ropte glade palestinere under en markering i Gaza by.

Det var den reneste feststemning med flagg og bannere som støtter forsoningsprosessen. Det fleste bar de grønne Hamas-flaggene, men også det gule Fatah-flagget dukket opp. Fatah-flagget har vært forbudt på Gazastripen siden den bitre striden som førte til den palestinske splittelsen i 2007.

– Det er positivt med en avtale, men det gjenstår å se om den blir en realitet, var holdningen til folk på Vestbredden som nyhetsbyrået AFP snakket med.

Israel i dårlig lys

Og selv om de fleste er enige i at det neppe kan bli fred i Midtøsten uten palestinsk forsoning, er det all usikkerheten som nå først og fremst trekkes fram.

Israel har allerede bedt Fatah om å oppheve forsoningsavtalen, som Israel karakteriserer som en ren terrororganisasjon de ikke vil forhandle med.

– Det var ventet at Israel ville reagere negativt, men at de gikk så raskt ut setter dem utvilsomt i et dårlig lys, mener forsker Jørgen Jensehaugen ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

– En fredsløsning uten et samlet Palestina ville ikke være mye verdt. Når Israel avviser en samlingsregjering lenge før den har fått utformet en politikk, viser de klart at de ikke er interessert i å normalisere forholdet til palestinerne, mener Jensehaugen.

– Israel setter seg selv i svært dårlig lys, legger han til.

Vestens holdning

PRIO-forskeren sier det blir spennende å se hvordan USA og EU reagerer på samlingsregjeringen.

– Sist man hadde en palestinsk samlingsregjeringen med Fatah og Hamas, satte man et stort press på Hamas i et forsøk på å tvinge dem til moderasjon. Denne taktikken hadde en motsatt virkning, og man har i dag et langt mer radikalisert Hamas, sier Jensehaugen.

Men han mener at utviklingen i Midtøsten, ikke minst i Egypt, vil kunne presse fram nye holdninger i Vesten.

– Egypt er et av de mest innflytelsesrike landene i den arabiske verden. Vesten vil ikke ha et dårlig forhold til Egypt. Også utviklingen i Syria gir Vesten et nytt usikkerhetsmoment. Man vet ikke lenger hvem man kan ha å forholde seg til i framtiden, understreker han.

Norsk Hamas-kontakt

Norge har alltid hatt kontakt med Hamas og vil ifølge norske diplomatiske kilder trolig også i framtiden ha det. Også med et Hamas i en samlingsregjering.

Men den palestinske forsoningsavtalen vil trolig føre til en tilspisset situasjon – fordi Israel reagerer så negativt på den.

– Utviklingen framover kan bli dramatisk, mener diplomatkilder.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden