Ordkrig mellom USA og Pakistan

Operajonen hvor bin Laden ble drept var ikke autorisert av Pakistan, hevder president Asif Ali Zardari. Her avbildet sammen med USAs president Barack Obama i Det hvite hus i mai 2009. Foto: Scanpix/REUTERS/Jonathan Ernst
Operajonen hvor bin Laden ble drept var ikke autorisert av Pakistan, hevder president Asif Ali Zardari. Her avbildet sammen med USAs president Barack Obama i Det hvite hus i mai 2009. Foto: Scanpix/REUTERS/Jonathan Ernst

Pakistan hevder at angrepet på bin Laden var uautorisert, mens CIA-direktør forsvarer hemmeligholdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I etterkant av drapet på Osama bin Laden, har det oppstått ordkrig mellom Pakistan og USA.

Les også: Krever svar fra Pakistan

Høytstående personer fra myndighetene på begge sider kommer med påstander som vitner om lite tillit til hverandre, melder The Guardian.

Utenriksdepartementet i Pakistan har nylig fordømt raidet mot bin Ladens villa, og sagt at det var en uautorisert handling som ikke ville bli akseptert i framtida.

Oppdraget kunne bli mislykket

I Washington har CIA-sjef Leon Panetta sagt at Pakistan ikke ble informert om angrepet i Abbottabad fordi USA fryktet at bin Laden kunne bli advart.

Les også: - Skal frigi bilder av død bin Laden

- Det ble bestemt at arbeid med Pakistan kunne være en risiko for oppdraget. De kunne ha advart målet, uttalte han til Time.

Pakistans utenrikssekretær, Salman Bashir, beskriver den amerikanske holdningen som foruroligende, og peker på at Pakistan har spilt en nøkkelrolle i kampen mot terror.

- Ikke bare vår feil

President i Pakistan, Asif Ali Zardari mener at de amerikanske påstandene er rene spekulasjoner, og at de ikke reflekterer fakta. Statsminister Yusuf Raza Gilani tar også til motmæle mot kritikken om landets uvitenhet og elendige etterretning.

Det var ikke bare Pakistans, men hele verdens feil, at det tok så lang tid å få has på Osama bin Laden, sier statsminister Yusuf Raza Gilani.

Han tar til motmæle mot kritikken om landets uvitenhet og elendige etterretning.

– Selvsagt har vi hatt et mislykket etterretningsarbeid sammen med resten av verden, deriblant USA. Hele verden har mislyktes, ikke bare Pakistan, sa Gilani på en pressekonferanse i Frankrike onsdag, melder AFP.

CIA-sjef Leon Panetta har tidligere sagt at Pakistan ikke ble informert om operasjonen på forhånd av frykt for at den da ville mislykkes.

Les også: Slik tok de han

Har bedre utstyr

Ifølge Bashir tipset Pakistan USA allerede i 2009 om at det var noe spesielt med bygningen i Abbottabad, der bin Laden skal ha gått i skjul flere år tidligere.

Les også: Nekter for å ha skjult bin Laden

– Akkurat dette stedet ble pekt ut av vår etterretningstjeneste for USAs etterretningstjeneste for ganske lenge siden. Naturlig nok har amerikanerne mye mer avansert utstyr til å vurdere og bedømme informasjon, sier han i et intervju med BBC Radio.

Bashir understreker imidlertid at det på daværende tidspunkt ikke var kjent at bin Laden oppholdt seg i huset, og at det var «millioner» av andre mulige steder han kunne være.

Kritikk

Sikkerheten i Abbottabad ble onsdag skjerpet. Området rundt huset er sperret av, og over 300 væpnede politifolk og soldater er utplassert rundt muren som omgir huset.

Hundrevis av journalister og andre skuelystne har kommet til bydelen der bin Ladens hus ligger, men blir holdt på behørig avstand.

Les også: Skutt foran familien

USAs forklaring av detaljene rundt drapet har fått kritikk etter at Det hvite hus blant annet har måttet gå tilbake på påstandene om at bin Laden var bevæpnet da han ble drept.

FNs menneskerettskommissær Navi Pillay har bedt om å få mer informasjon og sier hun vil se nærmere på opplysningene.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden