- Et makabert fotografi

- Et makabert fotografi
- Et makabert fotografi

Frykter reaksjoner ved offentliggjøring av bilde av død Bin Laden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Det hvite hus diskuterte man tirsdag om det vil være tilrådelig å offentliggjøre bildene av bin Laden etter at han ble skutt i hodet av amerikanske spesialstyrker under en aksjon i Pakistan søndag, melder AFP.

Det hvite hus advarte tirsdag om at bildene av liket er «makabre», og sier man er bekymret for at det kan virke provoserende om det blir offentliggjort.

- Det er rimelig å si at det er et makabert fotografi. Det kan virke provoserende, sier Det hvite hus’ talsmann Jay Carney.

- Vi vurderer situasjonen på metodisk vis og forsøker å komme frem til den beste avgjørelsen.

«Voksende enighet»

En høytstående amerikansk tjenestemann som har vært involvert i diskusjonen om å offentliggjøre bildene av den døde bin Laden sier til CNN at bildene «kan» bli offentliggjort tirsdag via CIA.


En tjenestemann som kjenner godt til etterretningsspørsmål sier til CNN at myndighetene «heller mot» å offentliggjøre bildene.

Vedkommende sier det er «voksende enighet» om å offentliggjøre bildene, men legger vekt på at «det ikke er enstemmig og alle nøler av forståelige grunner».

Tjenestemannen sier det er «mange bilder å velge mellom… de fleste av dem svært eksplisitte».

Begge sier at CIA har fått i oppgave å finne de beste alternativene og at Det hvite hus vil fatte den endelige beslutningen. En tjenestemann sier til CNN at det ble tatt ti harddisker, fem datamaskiner og mer enn 100 lagringsenheter som disketter, DVDer og minnepinner fra huset der bin Laden bodde.

Les også: Er han virkelig død?

Makabre

Tjenestemannen sier også at Det hvite hus mottok tre sett med fotografier mandag. Blant bildene er:

1. Bilder av bin Ladens lik ved en hangar etter at han ble brakt tilbake til Afghanistan. Dette er de mest gjenkjennelige bildene, som gir et klart inntrykk av ansiktet hans. Bildene skal være makabre, fordi han har et stort åpent sår i hodet over begge øyne. Bildet er svært blodig.

2. Bilder fra begravelsen til sjøs på USS Carl Vinson. Bilder av bin Laden før og etter at liket ble svøpt inn.

3. Det finnes bilder fra selve aksjonen som inkluderer bilder av de to døde brødrene, et av bin Ladens døde sønn (en ung voksen, anslagsvis 18 år) og noen fra innsiden av skjulestedet.

Ifølge tjenestemannen er den største utfordringen at de mest gjenkjennelige bildene av bin Ladens ansikt, fra hangaren i Afghanistan, er så grusomme at de ikke egner seg for eksempel på forsiden av en avis. På den andre side er dette bildene der han er lettest gjenkjennelig.

Les også: - Bin Laden var ubevæpnet

Harpviken: USA bør vise bildene

Prio-direktør Kristian Berg Harpviken sier til NRK tirsdag at han tror det vil være klokt av USA å frigi bilder som dokumenterer at Osama bin Laden er tatt av dage.

– Spekulasjoner vil det være uansett, konspirasjonene ruller og går. Men man bør bestemme seg nå og publisere ett eller en håndfull bilder, sier direktør Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (Prio) til NRK.

Han mener alternativet til å innta en aktiv posisjon er at amerikanske myndigheter kan bli presset fra skanse til skanse.

– Da slipper man det litt etter hvert og fôrer konspirasjonene.

Prio-sjefen tror bildene er viktige for å nå mange av dem man ønsker å overbevise om at bin Laden virkelig er død. Samtidig sier Harpviken at han forstår amerikanernes skepsis til å frigi bildene, som kan bli et symbol på bin Laden som martyr.

Taliban

Taliban i Afghanistan sier at de på grunn av manglende bevis ennå ikke er overbevist om at Osama bin Laden er død, melder NTB.

Tirsdagens uttalelse er den første uttalelsen fra gruppa etter at amerikanske tjenestemenn mandag opplyste av bin Laden var drept i en amerikansk militæraksjon i Pakistan.

– Ettersom amerikanerne ikke skaffet til veie akseptable bevis for å støtte sin påstand, og ettersom andre støttespillere som sto bin Laden nær, verken har bekreftet eller avkreftet hans død, regner Det islamske emiratet påstanden for å være forhastet, heter det i en kunngjøring fra Talibans talsmann, Zabiullah Mujahid.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden