- Er han virkelig død?

Osama bin Laden i samtale med reportere i Helmand-fjellene sør i Afghanistan 24. desember 1998. Foto: Scanpix/AP.
Osama bin Laden i samtale med reportere i Helmand-fjellene sør i Afghanistan 24. desember 1998. Foto: Scanpix/AP.

Konspirasjonsteoriene blomstrer etter drapet på bin Laden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konspirasjonsteorier styrket av mistro til USA gikk som løpeild gjennom den rolige pakistanske byen Abbottabad, etter at det ble avslørt at Osama bin Laden ble drept midt i byen, melder AFP.

Bilal-forstaden er lunt beliggende blant furukledde åser, i den relativt velstående garnisonsbyen Abottabad omlag 100 kilometer nord for hovedstaden Islamabad. Det er det siste stedet i Pakistan der folk ville tro «verdens mest ettersøkte mann» skjulte seg.

Til forskjell fra andre områder i de konservative nordvestlige delene av Pakistan går mange her i vestlige klær. Og i motsetning til bin Ladens hjemland Saudi-Arabia kan kvinner kjøre biler, og ingen AFP snakket med sier de noen gang har sett en araber.

Naboene innså først at noe var galt fatt da de ble vekket av helikoptre midt på natten, fulgt av høye eksplosjoner og skyting.

Les også: Bin Laden var ubevæpnet

Vantro

Oversiktsbilde over byen Abbottabad, der Osama bin Laden ble drept av amerikanske styrker. Foto: Scanpix/EPA. Oversiktsbilde over byen Abbottabad, der Osama bin Laden ble drept av amerikanske styrker. Foto: Scanpix/EPA.

Men det var ikke før de slo på fjernsynet at de hørte USAs president Barack Obama bekjentgjøre at verdens mest ettersøkte terrorist, med en utlovet dusør på 25 millioner dollar, hadde blitt drept midt blant dem.

Innbyggerne gikk raskt fra overraskelse til vantro, og henga seg til konspirasjonsteorier som har dype røtter i Pakistan. Teoriene får næring av den utbredte mistanken mot regjeringens offisielle allierte i krigen mot terror.

Bashir Qureshi (61), som eier en bønneåker i nærheten av stedet bin Laden ble skutt og hvis vinduer ble blåst inn i angrepet, stiller seg avvisende.

- Ingen tror på det. Vi har aldri sett noen arabere her, sier han mens han ler.

- De (USA) sier de kastet liket hans i sjøen! Dette stemmer ikke, han var ikke her.

Til og med en politimann som vokter stedet setter spørsmålstegn ved utplasseringen.

- Jeg tror ikke han var her. Vi ble bedt om å komme klokken tre om natten (00.30 norsk tid), men vi har ikke sett noe, aksjonen var allerede over, sier han.

Se også: Nabo (12) fikk kaniner av bin Laden

- Løgn

Aktivister fra den pakistanske islamistgruppen Pasban roper slagord mot USAs president Barack Obama for å ha undergravet pakistansk suverenitet. Foto: Scanpix/AFP. Aktivister fra den pakistanske islamistgruppen Pasban roper slagord mot USAs president Barack Obama for å ha undergravet pakistansk suverenitet. Foto: Scanpix/AFP.

Shakil Ahmed, som jobber for et farmasøytisk selskap, sier han tror USAs ønske om å trekke 130.000 internasjonale soldater ut av Afghanistan og gjøre slutt på den ti år lange krigen mot Taliban var et motiv for å lyve.

- USA ønsker å komme seg ut av Afghanistan. De sier Osama er død så de kan få en unnskyldning. De forsøker å bakvaske den pakistanske hæren ved å koke sammen denne historien, sier han.

- Hvis han er drept, hvorfor viser de ikke frem liket?

Det var mangelen på bevis amerikanerne la frem etter drapet som kanskje gjorde mest for å reise mistanke. En representant for amerikanske myndigheter sier amerikanske styrker gjennomførte muslimske religiøse ritualer for bin Laden på et hangarskip i Det arabiske hav, før liket ble skjøvet over bord i en tung sekk.

I Kairo uttalte den øverste sunnimuslimske autoriteten at Islam går mot begravelser til sjøs. I Pakistans største by Lahore stiller en fremstående geistlig spørsmål ved hurtigheten begravelsen ble gjennomført med.

- Det kan skape tvil og utløse mistanke, sier Mufti Raghib Naeemi, hvis far - Sarfraz Naeemi, en lærd som gikk mot Taliban, ble drept i et selvmordsangrep i Lahore i 2009.

Konspirasjonsteoriene ble avvist av den regionale amerikanske utsendingen Marc Grossman etter samtaler med pakistanske og afghanske myndigheter i Islamabad.

- Dere kan ha så mange konspirasjoner dere måtte ønske, sa han ved en pressekonferanse, før han la til:

- Han er død. Det er bra.

Les også: Fant bin Ladens datamaskin

- Konspirasjonsteorier å forvente

Politibetjenter gjennomfører en rutinemessig patrulje ved Heathrow-flyplassen i London. Sikkerhetspersonell er årvåkne etter bin Ladens dødsfall. Foto: Scanpix/AP.Politibetjenter gjennomfører en rutinemessig patrulje ved Heathrow-flyplassen i London. Sikkerhetspersonell er årvåkne etter bin Ladens dødsfall. Foto: Scanpix/AP.

Forsvarsanalytiker Imtiaz Gul sier konspirasjonsteorier er å forvente i et land der anti-amerikanske holdninger står sterkt, gitt at ingen har sett liket og at den hemmelige aksjonen fører til så mange spørsmål.

- Med mindre USA legger frem beviser vil det forbli gjenstand for spekulasjoner, sier Gul.

- Fordi ting ikke er åpne.

- Siden ingen visste at han bodde der skaper det mye tvil, som at amerikanerne kan ha hatt ham et annet sted og brakt ham med seg i Apachehelikopteret.

- Siden det ikke var noen omkomne ved helikopterstyrten kan man også spørre seg om Osama bin Laden var i dette helikopteret, sier han.

Les også: Avslørt av sin mest betrodde kurér

- Hollywood-stunt

Mange vestlige analytikere mener Pakistan ofte ikke tar inn over seg i hvilken grad landet har ansvar for å nære militante, og isteden legger skylden for problemene landet står overfor på Afghanistan og andre land.

- Jeg tviler fremdeles på at Osama har blitt drept i Pakistan, sier IT-arbeideren Qaiser Khan (55) i Pakistans største by Karachi. Byen brukes av Nato til å skipe ut brorparten av forsyningene til soldatene som kjemper i Afghanistan.

- Amerikanerne kan ha drept ham et annet sted, i Afghanistan, og spilt ut dette Hollywoodlignende stuntet her for å sverte vårt land.

USA vil i løpet av tirsdagen muligens offentliggjøre bilder som er tatt idet Osama bin Laden begraves til havs, opplyser en ikke-navngitt tjenestemann i Washington, ifølge NTB.

Amerikanske myndigheter har ennå ikke frigitt bilder som viser at bin Laden er død.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden