Vil konfrontere Pakistan

President Barack Obama her sammen med Pakistans president Asif Ali Zardari. Pakistan må svare på hvorfor Osama bin Laden kunne bo i fred og luksus midt i en garnisonsby ikke langt fra Islamabad. 
 (Foto: Scanpix).
President Barack Obama her sammen med Pakistans president Asif Ali Zardari. Pakistan må svare på hvorfor Osama bin Laden kunne bo i fred og luksus midt i en garnisonsby ikke langt fra Islamabad. (Foto: Scanpix).

Obama vil kreve en forklaring på hvordan Osama bin Laden klarte å holde seg skjult så lenge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men i en kommentar i Washington Post tirsdag bidrar ikke Pakistans president Asif Ali Zardari til å oppklare hvorfor bin Laden kanskje i flere år kunne leve i fred og luksus i Abbottabad, bare ti-tolv mil fra Islamabad.

«Han var ikke noe sted der vi forventet at han skulle være, og nå er han borte,» skriver Zardari.

Les også: Både sinne og lettelse i den arabiske verden

Han skriver at det var et tiår med samarbeid med USA som ledet til at bin Laden ble tatt, men at operasjonen søndag ikke var et samarbeid og at Pakistan var holdt utenfor.

Krever svar

Rasende amerikanske politikere spør seg hvordan det var mulig for bin Laden å bo like ved en pakistansk krigsskole midt i en garnisonsby uten at noen myndighetspersoner snakket om det eller gjorde noe med det.

Mange sier at det er på tide å revurdere de milliardene av dollar Pakistan får i bistand for å bidra til kampen mot terrorisme.

Les også: Fulgte aksjonen direkte

Det hvite hus innrømmer at det er god grunn til å kreve at Pakistan gjør rede for situasjonen. President Barack Obamas terrorrådgiver John Brennan varsler at USA vil konfrontere Pakistan med opplysningene.

Brennan sa det ville være ufattelig om han ikke hadde et lokalt støtteapparat som gjorde det mulig å bo der over lengre tid.

Lover gransking

Pakistans USA-ambassadør lover at det skal gjennomføres en full gransking av hvorfor pakistanske sikkerhetsstyrker ikke visste at Osama bin Laden bodde i en luksusvilla få mil fra Islamabad.

– Det er åpenbart at bin Laden hadde et støtteapparat. Spørsmålet er om støtteapparatet var innenfor myndighetene eller innenfor det pakistanske samfunnet, sa ambassadør Husain Haqqani til CNN mandag.

– Vi vet alle at det fins mennesker i Pakistan som deler samme tro, og andre ekstremister. Derfor er det et faktum at det fins folk som antakelig beskyttet ham, sier Haqqani.

Stakk seg ut

Bin Laden bodde i flere år i et tre etasjers hus som stakk seg ut blant nabohusene, i en by der det er et militærakademi og mange pensjonerte offiserer.

Huset var omgitt av fem meter høye murer og hadde ikke telefon- eller internettforbindelse, trolig for å unngå å bli overvåket elektronisk.

Huset ble bygd i 2005 og kostet over fem millioner dollar, og nettopp mangelen på elektronisk forbindelse i et så flott hus bidro til å vekke USAs mistanke.

I løpet av mandag er det kommet fram at det var opplysninger fra en av USAs fanger på, Guantanamo-basen, som først satte CIA på sporet av kureren som bin Laden brukte.

Først etter to år fant de mannen og fikk fastslått hans navn, men det var først i august i fjor at kureren førte dem til huset i Abbottabad.

Ikke kona

I løpet av mandag er det også kommet fram at kvinnen som ble drept under operasjonen mot Osama bin Laden, likevel ikke var hans kone.

En tjenestemann i Det hvite hus sier at kvinnen heller ikke var et menneskelig skjold, men at hun ble fanget i kryssilden.

Tidligere har president Obamas terrorrådgiver, John Brennan, sagt at hun var en av bin Ladens koner og at hun, kanskje frivillig, skulle beskytte ham med sin egen kropp i en eventuell skuddveksling.

Tjenestemannen som korrigerte de første opplysningene, sier at bin Ladens kone var til stede og ble såret i leggen under sammenstøtet.

Bin Laden ble drept av to kuler i brystet og hodet, og han skjøt ikke tilbake, slik det også tidligere ble meldt. (©NTB)

Les alt om drapet på Osama bin Laden her

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden