Sjøen som skalkeskjul?

Begravelsesseremonien av Osama bin Laden ble utført etter muslimske lover og regler, liket ble velsignet av en imam, vasket og svøpt, før det om bord på det amerikanske krigsskipet USS Carl Vinson ble kastet i havet, på ekte sjømannsvis, skal vi tro Pentagon. Foto: AFP / Scanpix.
Begravelsesseremonien av Osama bin Laden ble utført etter muslimske lover og regler, liket ble velsignet av en imam, vasket og svøpt, før det om bord på det amerikanske krigsskipet USS Carl Vinson ble kastet i havet, på ekte sjømannsvis, skal vi tro Pentagon. Foto: AFP / Scanpix.

Osama bin Laden ble ifølge amerikanske myndigheter begravd i Det arabiske hav bare noen timer etter at han ble drept i natt. Men havnet han virkelig i sjøen? spør Jan-Erik Smilden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan-Erik Smilden
Jan-Erik Smilden er journalist og historiker som sammen med NRK-veteran Jahn Otto Johansen har skrevet flere kommentarer for ABC Nyheter.

Osama bin Laden skal være fjernet fra jordas overflate, slik at ingen av hans tilhengere kan reise et minnesmerke over ham, der de kan valfarte på hans dødsdag.

Begravelsesseremonien ble utført etter muslimske lover og regler, liket ble velsignet av en imam, vasket og svøpt, før det om bord på det amerikanske krigsskipet USS Carl Vinson ble kastet i havet, på ekte sjømannsvis, skal vi tro Pentagon.

Det hører med til historien at det finns imamer i det amerikanske forsvaret.

Nyresykdom

En talsmann for det viktigste islamske lærerstedet i verden, Al-Azhar i Kairo, kaller denne type begravelse en synd. Men det er også grunn til å stille en rekke spørsmål omkring denne angivelige seremonien.

Les også: Ble begravet til sjøs


En pakistansk soldat på taket av bygningen hvor Osama bin Laden skal ha skjult seg i Abbottabad, Pakistan. Foto: AP / Scanpix.En pakistansk soldat på taket av bygningen hvor Osama bin Laden skal ha skjult seg i Abbottabad, Pakistan. Foto: AP / Scanpix.

Ifølge muslimsk tradisjon skal en person begraves innen 24 timer etter sin død. Amerikanerne ventet bare noen få timer. Hvorfor?

Ifølge ryktene led bin Laden av en alvorlig nyresykdom og skulle ellers også være ved dårlig helse. Hvorfor ble ikke liket underkastet en grundig obduksjon. Det kunne gitt svar på mye:

Var nyresykdommen så alvorlig som noen av ryktene sa, måtte trolig bin Laden ha blitt fraktet fra sitt boligkompleks til et sykehus med dialysemaskin og blitt jevnlig sjekket.

Hadde det blitt bekreftet, ville det vært lettere for amerikanske myndigheter å hevde at folk innen det pakistanske militære og/eller etterretningstjensten ISI ha hatt peiling på hvor al-Qaida lederen befant seg.

Les også: – Har bilder av den drepte Osama bin Laden

Slike opplysninger er av vital betydning for amerikanske militære og politikere i det videre, nokså anstrengte forholdet mellom USA og Pakistan.

Det må legges til at bin Laden kan ha hatt diaslyseutstyr i sitt boligkompleks, men det er lite trolig, og det har heller ikke kommet ut meldinger om slikt.

Uansett måtte det ha blitt brakt inn medisinsk ekspertise med jevne mellomrom, noe det ellers så effektive pakistanske etterretningsvesenet måtte ha oppdaget.

Obduksjon

Amerikanerne har ganske sikkert fått opplysninger om bin Ladens helsetilstand fra informanter, enten det gjelder fanger på Guantánamobasen på Cuba eller betalte eller ubetalte samarbeidspartnere i frihet.

En grundig obduksjon ville kunne ha avslørt troverdigheten til disse informantene, noe som heller ikke er uten betydning for USA og landets såkalte krig mot terror i framtida.

Men en alvorlig nyresykdom kunne bin Laden heller ikke ha hatt så stort bevegelsesrom, og de som har i oppgave å etterspore hans gjøren og laden de siste åra kunne ha slått fast at han i hvert fall ikke kunne ha skiftet oppholdssted natt etter natt, slik mange andre ettersøkte forbrytere og terrorister har måttet.

Les også: Bin Ladens død skaper Afghanistan-debatt

Hvis jeg hadde vært amerikansk president – noe jeg selvfølgelig aldri blir – ville jeg også kanskje ha arrangert en begravelse for bin Laden i Det arabiske hav.

Men jeg ville gjort den fiktiv og lagt noe annet enn terroristlederen under liksvøpet. Så ville jeg lagt liket i en forseglet metallkasse og fraktet det til USA, til det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon, til CIAs hovedkvarter eller kanskje til et hemmelig militært sted.

Deretter ville jeg satt sikkerhetsklarerte medisinere til både å obdusere og forske på legemet.

Kanskje ville jeg også frosset det ned, slik at man kunne ha forsket videre på det om noen år når vitenskapen er kommet lenger.

Uforståelig

USA har jaktet på bin Laden i 15 år. Når man først får tak i ham, synes det uforståelig at man kvitter seg med liket så raskt som tilfellet skal ha vært i går.

Vel har man billedbevis som etter alt å dømme blir offentliggjort, men man har ikke sin hovedfiende nr.1 in persona. Vel var han farlig i live, men død, bortgjemt og skutt i filler gjør han ingen skade.

Om terroristlederen nå ligger på havets bunn eller ikke, vet vi ikke med ett hundre prosent sikkerhet, og trolig får bare de aller mest innvidde noen gang vite det.

Men både for konspirasjonsteoretikere og andre kan dette være et diskusjonsmoment i lang tid framover.

Tilbake står uansett bin Ladens tilhengere som nå må nøye seg med å sørge over ham in absentia.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy