– Har bilder av den drepte Osama bin Laden

Et TV-bilde fra ABC News viser soverommet der Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker natt til mandag. Bin Laden skjulte seg i et godt sikret hus som skilte seg ut fra de andre husene i nabolaget i byen Abbottabad i Pakistan. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Et TV-bilde fra ABC News viser soverommet der Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker natt til mandag. Bin Laden skjulte seg i et godt sikret hus som skilte seg ut fra de andre husene i nabolaget i byen Abbottabad i Pakistan. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Fra helikoptre gjennomførte amerikanske spesialsoldater den dramatisk aksjonen mot Osama bin Laden. USA har bilder av den drepte terrorlederen, ifølge BBC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Osama bin Laden ble drept av et skudd i hodet natt til mandag. USA ville tatt bin Laden i live dersom han hadde overgitt seg, sier en amerikansk tjenestemann til AFP. Andre hevder det var en drapsoperasjon.

– Det hvite hus sier også at bin Laden «feigt gjemte seg bak en kvinne», ifølge BBC.

Den britiske kringkasteren melder at Pentagon har bilder av den døde Osama bin Laden, men at Det hvite hus frykter de er for blodige for publisering.

DNA

DNA-prøver har bekreftet at den døde mannen er Osama bin Laden, sier en representant for amerikanske myndigheter til AFP.

Representanten, som ønsket å være anonym, bekrefter at man fant en DNA-match til bin Ladens lik før det ble gravlagt til sjøs. En annen representant for myndighetene sier man er overbevist om at den amerikanske aksjonen faktisk tok livet av bin Laden.

Les også: Slik bodde bin Laden

- Bin Ladens DNA har blitt matchet med flere familiemedlemmer. Det er minst 99 prosent sannsynlighet for at DNAet stammer fra Osama bin Laden, sier denne representanten til AFP.

Identifiseringsarbeidet har i så fall blitt gjennomført svært raskt, melder Time.com. Slike DNA-prøver kan ta opptil 14 dager, men det finnes nyere utstyr som gjør at prøvene kan gjennomføres i løpet av et par timer.

Ingen fjellhule

Bygningen bin Laden skjulte seg i, sto i sterk kontrast til fjellhulene i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan der man i årevis har antatt at han befant seg.

Les også: Bin Ladens død skaper Afghanistan-debatt

Luksusvillaen befant seg blant andre vanlige hus i garnisonsbyen Abbottabad.

Forskjellen var imidlertid slående: Det var tre etasjer høyt, åtte ganger større enn andre hus i nabolaget, og murene skal ha vært opptil fem meter høye og med piggtråd, ifølge Reuters.

Eiendommen var verdsatt til rundt 6 millioner kroner, men hadde likevel verken telefon- eller internettforbindelse.

Skuddveksling

Operasjonen mot huset ble gjennomført av den amerikanske spesialstyrken Navy Seals og tok rundt 45 minutter.

Les også: Slik tok de bin Laden

– Rett etter midnatt så jeg flere soldater omringe bygningen og i luften sirklet tre helikoptre, forteller Nasir Khan til nyhetsbyrået Reuters.

Han bivånet operasjonen fra hustaket sitt.

– Plutselig ble det åpnet ild mot helikoptrene. Det ble en intens skuddveksling og et av helikoptrene gikk i bakken, forteller Khan.

Innbyggere i området sier til BBC at de ble beordret på pashto til å slå av lysene sine og holde seg innendørs.

Like etterpå hørte de skudd, men ingen skal ha klart å se hva som skjedde innenfor de tykke murene rundt bin Ladens villa. Etter aksjonen var alt naboene kunne se, røyk som steg opp fra huset.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Den amerikanske spesialoperasjonen mot Osama bin Ladens skjulested tok rundt 40 minutter og ble avslutningen på en mangeårig jakt på en fryktet terrorleder. Bildet er tatt med en mobiltelefon og viser flammer i huset der al-Qaida-lederen skjulte seg, etter aksjonen. Foto: REUTERS/SCANPIXDen amerikanske spesialoperasjonen mot Osama bin Ladens skjulested tok rundt 40 minutter og ble avslutningen på en mangeårig jakt på en fryktet terrorleder. Bildet er tatt med en mobiltelefon og viser flammer i huset der al-Qaida-lederen skjulte seg, etter aksjonen. Foto: REUTERS/SCANPIX


Gjennombrudd

Det var i august amerikansk etterretning gjorde det store gjennombruddet. Da ble terrorlederens mest betrodde kurer lokalisert i bygningen nord for den pakistanske hovedstaden.

Les også: Tror ikke på Osama-gevinst for Obama i 2012

Bygningen var så strengt bevoktet at amerikansk etterretning antok at noen andre og viktigere enn kureren holdt til der, skriver The New York Times (NYT).

– Da vi så bygningen ble vi sjokkert. Den skilte seg ut som helt unik. Alt stemte overens med hvordan ekspertene antok at bin Ladens skjulested ville se ut, sier en tjenestemann til CNN.

Stor sannsynlighet

I september mente CIA det var stor sannsynlighet for at det var al-Qaida-lederen som befant seg der.

Mandag 14. mars ledet president Barack Obama det første av det som skulle bli fem møter med sine nærmeste rådgivere for å planlegge aksjonen for å ta bin Laden. Fredag ga han endelig klarsignal, men Obama valgte ikke å orientere pakistanske myndigheter om operasjonen av frykt for lekkasjer.

Amerikanerne delte heller ikke etterretningsopplysningene om bygningen med noe annet land, inkludert Pakistan.

Clinton: – Pakistan hjalp til i aksjonen

Ifølge USAs utenriksminister Hillary Clinton hjalp Pakistan USA med å finne stedet der Osama bin Laden skjulte seg.

Hun sier videre at USA fortsatt støtter partnerskapet med Pakistan.

Hun avviste å kommentere hvorvidt det blir utbetalt dusør for opplysninger som førte til at bin Laden ble funnet.

Det har vært stilt spørsmål ved hvorvidt pakistanske sikkerhetsstyrker og ledere visste hvor bin Laden skjulte seg.

Clinton sier likvideringen ikke betyr at krigen mot terror er over, men at den viser at Taliban ikke kan vinne over USA i Afghanistan.

– Gruppen må kutte båndene til al-Qaida, sa Clinton mandag.

– I Afghanistan kommer vi til å fortsette å kjempe mot al-Qaida og støttespillerne i Taliban mens vi jobber for å støtte det afghanske folket, sa hun.

Budskapet til Taliban er det samme fra USA, men nå har det fått ny styrke, mener Clinton.

– Dere kan ikke slå oss, men dere kan velge å forlate al-Qaida og delta i en fredelig politisk prosess.

Clinton sier USA skal fortsette samarbeidet med Pakistan i den såkalte krigen mot terror.– Bin Laden erklærte også krig mot Pakistan. Han beordret drapet på mange uskyldige pakistanske menn, kvinner og barn, sier hun.

Gravlagt i havet

Ifølge amerikanske offisielle kilder ble en av bin Ladens voksne sønner og to andre personer også drept, inkludert en kvinne som fungerte som menneskelig skjold.

Osama bin Laden ble så begravet til sjøs fordi ikke noe land var villig til å ta imot liket, ifølge en amerikansk tjenestemann.

– Tradisjonelle ritualer for en islamistisk begravelse ble fulgt. Den døde ble først vasket og lagt i et hvitt klede, sier en høytstående tjenestemann i forsvaret.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden