Norge raknet mot USA

Anders Bastiansen scoret 2-0-målet for Norge mot USA, og jubler sammen med Morten Ask (21) og Marius Holtet. (Foto: Petr Josek, Reuters/Scanpix).

Norge ledet 2-0 etter to perioder, men sprakk i den siste perioden i ishockey-VM mandag. OL-toer USA ble for sterke og vant til slutt 4-2.

Roy Johansens lag mangler de største norske stjernene. Mats Zuccarello Aasen er skadd, mens Patrick Thoresen pleier familien hjemme på Hamar. Resten av det norske laget viste nok en gang utrolig lagmoral og styrke.

Norske spillere har de senere mesterskapene vist at de ikke lenger er så fysisk underlegne som kanskje var tilfelle tidligere. Når dessuten Johansens taktikk lykkes, kan nordmennene nå langt.

En kvartfinaleplass som man klarte i 2008, hadde ikke vært i veldig langt unna om den norske 2-0-ledelsen over USA hadde holdt helt inn.

Norge møter Østerrike i den siste gruppespillkampen onsdag.

– Vi var nær å kanskje få med oss fem poeng inn i mellomspillet, men 1-2-målet kom litt for tidlig i 3.-perioden. USA kom inn i kampen igjen og ble for sterke, sa Roy Johansen til Viasat.

Forrykende start

Norge hadde en forrykende start på kampen. Først hadde Per-Åge Skrøder en kjempesjanse i et norsk overtallsspill, men pucken gikk via ryggen på den amerikanske keeperen Al Montoya og i stanga. Dommerne måtte studere video før de visket ut norsk ledelse.

Ikke lenge etterpå trykket rekka med Marius Holtet, Mads Hansen og Ken André Olimb på inne i amerikansk sone. De ga seg ikke før pucken lå inne i nettet bak den amerikanske målvakten. På nytt måtte dommerne ty til video, men denne gangen var det ingen tvil.

USA fikk muligheten til å spille i overtall. Det endte ikke bedre enn at Anders Bastiansen snappet pucken på egen blålinje og satte fart angrep. Han dundret pucken i krysset før Montoya fikk summet seg.

– Synd det ikke holdt helt inn. I første periode gikk de i fella vår hver eneste gang. I sisteperiode fikk de et tidlig mål og kom inn i kampen. Jeg følte at vi ikke gikk tomme. USA er jo et veldig bra lag, sa Bastiansen til Viasat 4.

Nesten bare NHL-spillere

USA stiller stort sett bare med NHL-spillere i dette VM. Men bare én mann, Jack Johnson, var på laget som tok sølv i OL i Vancouver i fjor.

I midtperioden trykket USA kraftig på, men keeper Lars Haugen stoppet alt på de 20 skuddene som kom. De norske spillerne ga dessuten amerikanerne dårlige skuddvinkler.

I siste periode klarte ikke lenger Haugen og det norske laget stå imot det amerikanske presset. Først reduserte Nick Palmieri til 1-2 før Jack Skille satte inn utligningen. Palmieri ordnet 3-2 i et overtallsspill, og kampen var kjørt. 4-2 kom med en ny nordmann i utvisningsboksen. Craig Smith var sistemann på pucken.

Haugen hadde hele 49 skudd mot seg og stoppet 45 av dem.

– I første periode var det verdensklasse over oss, og det så veldig lovende ut. Utover i kampen fikk vi store problemer med å komme oss ut av egen sone. Spillerne blir slitne, og amerikanerne slapp lettere til. Jeg trodde vi hadde dem, sa Haugen.

På det norske laget var backen Jonas Holøs spilleklar. Sammen med kaptein Ole-Kristian Tollefsen var han på isen i store deler av kampen.

I mål hadde Haugen fått ny tillit. Nok en gang sto han en glimrende kamp til tross for fire baklengsmål.