Tror ikke på Osama-gevinst for Obama i 2012

Tror ikke på bin Laden-boom for Obama: Seniorforsker Hilde E. Restad. Foto: Thomas Vermes
Tror ikke på bin Laden-boom for Obama: Seniorforsker Hilde E. Restad. Foto: Thomas Vermes

USA-ekspert regner med at Obamas Afghanistan-problemer blir større foran presidentvalget neste år, enn hans bin-Laden seier i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enorm jubel for president Obama etter at en amerikansk kommandgruppe etter mange års jakt fikk has på Osama bin Laden.

Les: Obama hylles

Men: Seniorrådgiver Hilde E. Restad ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI, tror ikke virkningen av triumfen vil vare ved helt til kommende presidentvalg i USA i 2012.

Symbolsk seier

- Dette er en stor symbolsk seier for USA og Obama personlig. Men det er uklart om det vil ha noen praktisk betydning i kampen mot Al Qaida. De er nå blitt så desentralisert, sier Restad, som er ekspert på amerikansk politikk.

- Innenrikspolitisk betyr det at venstresida kommer til å godte seg. Obama klarte det Bush ikke klarte, trass i at Demokratene går for å være svakere i sikkerhetspolitikk enn Republikanerne, sier Restad til ABC Nyheter.

- Men midlertidig

- Men jeg tror ikke virkningen vil vare fullt ut til presidentvalget neste år. Noe vil det bety i og med at det vil bli vanskeligere for republikanerne å anklage Obama for å være svak i kampen mot terror, fortsetter seniorforskeren.

Les også: En viktig seier for Obama.

- Har det saklig sett noe med presidentenes egenskaper å gjøre hvorvidt man klarer å ta bin Laden, eller ikke?

- Man kan lure på hva som skjedde mens Bush var president.

- Etter hvert sa Bush at det ikke var så viktig å få tatt livet av Osama bin Laden, sier Restad.

- Man kan jo lure på om det var fordi det var så vanskelig å få tak i bin Laden, at han ikke ville opphøye ham, legger hun til.

- Obama ga beskjed

- Da Obama inntok det Hvite Hus ga han beskjed om at det var viktig å ta bin Laden. Har det vært en faktisk endring, ikke bare i retorikken, så har presidenten faktisk noe å si. Det er viktig hvilke signaler presidenten gir, og hvor han lar pengene gå, slår Hilde Restad fast.

- Kan drapet på bin Laden påvirke valget i 2012?

- Det er en fjær i hatten på Obama. Men jeg tror ikke det vil avgjøre valget i 2012. Der vil Afghanistan være viktigere, mener Restad.

LES ANDRE NYHETER.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden