Tvil om pakistansk lojalitet

Pakistans president (t.v.)innkalte mandag til hastemøte etter nyheten om Osama bin Ladens død (Foto: Scanpix).
Pakistans president (t.v.)innkalte mandag til hastemøte etter nyheten om Osama bin Ladens død (Foto: Scanpix).

Osama bin Laden levde i luksus i en pakistansk militærby. - Pakistan er et fristed for terrorisme, mener afghanske ledere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I åresvis har vestlige myndigheter trodd at verdens mest ettersøkte mann gjemte seg i en hule i de mest ugjennomtrengelige terrengene på jordkloden nord vest i Pakistan.

Isteden skulle det vise seg at bin Ladens gjemmested var i relativt luksuriøse omgivelser mindre enn to timers kjøring fra Islamabad. I samme området trener Pakistan noen av sine mest fremtredende offiserer.

Bin Laden funnet i militærby

En AFP-reporter på stedet beskriver det imponerende huset der bin Laden bodde som en tre-etasjers bygning omgitt av høye vegger, som ligger i et middelklasseområde i Abbottabad.

- Abbottabad er en militærby og ligger i nærheten av et pakistansk militær akademi. Folk vil reise spørsmål hvordan de klarte å komme dit, sier Rahimullah Yusufzai, en fremtredende ekspert på militante til AFP.

Ifølge professor Tor Halfdan Aase ved Universitetet i Bergen kan Pakistans politiske ledere ha visst hvor bin Laden skjulte seg. Og hvis de ikke visste det, så tyder det på at de ikke har full kontroll over sin egne væpnede styrker.

– At han skulle ha skjult seg der uten at hæren og etterretningstjenesten ISI visste om det, er helt usannsynlig, sier Aase til NTB.

Årsaken er at noen av hærens viktigste anlegg ligger i byen Abbottabad, et av dem er krigsskolen Pakistan Military Academy (PMA).

Offisielt er Pakistan en viktig alliert av USA og Vesten i kampen mot terrorisme. Men spesielt etterretningstjenesten ISI blir ofte beskyldt for å spille et dobbeltspill hvor de delvis bekjemper, og delvis støtter væpnede islamistiske grupper.

Afghanistan: - Pakistan, et fristed for terrorister

Fremtredende politiske afghanske ledere peker nå på at det er Pakistan, og ikke Afghanistan, som virkelig er et fristed og oppholdssted for terrorister.

- Jeg håper nå at verden ser at dette landet ikke er «terrorismens sted». Dersom internasjonale tropper virkelig er afghanernes allierte, bør de stå frem og si at drapet på afghanere, kvinner, barn og eldre på daglig basis de siste årene ikke var en god ide, sier Afghanistans president Hamid Karzai i en uttalelse.

Ble ikke informert

Pakistanske myndigheter ble ikke orientert om militæraksjonen som amerikanske styrker skulle foreta på pakistansk jord. I en uttalelse gratulerer likevel pakistanske myndigheter USA med deres symbolske seier.

– Vi vil ikke tillate at vår jord brukes for å begå terror mot noe land, og jeg mener derfor det er en stor seier, sier Pakistans statsminister Raza Gilani til nyhetsbyrået AFP.

Pakistans president Asif Ali Zardari innkalte mandag til øyeblikkelige samtaler med sin statsminister og sine sikkerhetssjefer i Islamabad.

Les også: Bin Laden er drept

Amerikanske myndigheter forklarer det at de unnlot å informere Pakistan om den planlagte aksjonen av sikkerhetshensyn.

- Dette var av en grunn alene. Vi trodde at det var grunnleggende viktig for operasjonens sikkerhet og vårt personell. Bare en liten gruppe mennesker visste om aksjonen på forhånd, uttaler amerikanske myndigheter.

Se video: Slik var bin Laden


Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden