– Gaddafis sønn drept i NATO-angrep

Muammar Gaddafis yngste sønn og tre barnebarn ble drept i et NATO-angrep natt til søndag. Gaddafi kom uskadet fra angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den libyske lederen og kona hans var selv i huset som ble bombet natt til søndag, men begge slapp uskadd fra angrepet, opplyser en regjeringstalsmann i Tripoli.

Huset til Gaddafis 29 år gamle sønn Saif al-Arab i den velstående bydelen Bab al-Azizya ble truffet av tre raketter, sier talsmannen Mussa Ibrahim.

Saif al-Arab ble drept, sammen med tre av Gaddafis barnebarn. Flere andre venner og familiemedlemmer skal ha blitt skadd.

– Huset til Saif al-Arab, som var den yngste av lederens barn, ble angrepet med stor kraft i natt. Lederen var også i huset, sammen med sin kone, venner og slektninger, opplyser talsmannen Mussa Ibrahim.

Dødsfallene er så langt ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Grete Faremo vil ikke si om Gaddafis sønn ble drept av norske bomber.

Les også: Vil ikke si om Gaddafi-sønn ble drept av norske bomber

– Attentat

– Dette var et direkte forsøk på å likvidere lederen av dette landet, legger Ibrahim til. Han hevder at angrepet er i strid med folkeretten.

– Vi har igjen og igjen erklært at vi er rede til å forhandle, rede til å lage et veikart for fred, rede til politisk overgang, valg og folkeavstemning. Men NATO bryr seg ikke om å teste våre løfter. De bryr seg bare om å stjele vår frihet, vår rikdom – oljen – og vår rett til å bestemme vår framtid som libyere, sier talsmannen.

Både NATO og libyske opprørere avviste lørdag Muammar Gaddafis tilbud om våpenhvile, forhandlinger og amnesti.

– Regimet har kunngjort våpenhviler flere ganger tidligere, men fortsetter å angripe byer og sivile, sa en ikke navngitt tjenestemann i NATO, mens en talsmann for opprørerne slo fast at «tiden for kompromisser er forbi».

«Noen store»

Amerikanske myndigheter vil ikke kommentere påstanden om at det var Gaddafis sønn og barnebarn som ble drept.

– Vi har fått meldinger fra libyere som sier at noen store ble truffet. Men når det gjelder hvem, vet jeg ikke mer enn deg, sier en høytstående tjenestemann til AFP.

NATO bekrefter flyangrepet, som de hevder var rettet mot et militært mål.

– Alle NATOs mål er av natur militære. Vi går ikke etter enkeltpersoner, sier lederen for NATOs operasjoner i Libya, brigadegeneral Charles Bouchard.

– Jeg er kjent med de ubekreftede medierapportene om at noen av Gadaffis familiemedlemmer kan ha blitt drept. Vi beklager alle tap av liv, særlig uskyldige sivile som rammes som følge av den pågående konflikten, sier Bouchard.

Rasert

Journalister i Tripoli ble natt til søndag tatt med til det raserte huset.

Store deler av taket var knust, og bygningen var et virvar av betongbiter, armeringsjern og knust glass. Lenestolene inne var fulle av metallsplinter, i hagen bak huset sto et fotballspill.

Journalistene på stedet hadde vanskelig for å tro at noen som oppholdt seg i huset da rakettene traff, kunne ha overlevd angrepet.

– Det er vel klart for alle at det som nå skjer i Libya, ikke har noe som helst med beskyttelse av sivilbefolkningen å gjøre, sa talsmannen Mussa Ibrahim.

Playboy

Saif al-Arab var 29 år gammel og den yngste av Gaddafis seks sønner. Han bodde og studerte i mange år i München i Tyskland, der han var kjent for å være litt av en playboy.

I hjemlandet har han holdt en lav profil, i motsetning til flere av sine eldre brødre.

Nyheten om drapet på Saif al-Arab ble feiret med skuddsalver i lufta i den opprørskontrollerte byen Benghazi natt til søndag.

– De er så glade for at Gaddafi har mistet sønnen i et flyangrep at de skyter i lufta for å feire, forteller en talsmann for opprørerne, oberst Ahmed Omar Bani.

Ukjent nasjonalitet

Norge er et av seks land som deltar i bombingen av mål på bakken i Libya, men det er ikke kjent hvilken nasjonalitet flyene som deltok i nattens angrep mot Tripoli, hadde.

FNs sikkerhetsråd har i en resolusjon åpnet for bruk av militærmakt for å beskytte sivilbefolkningen mot overgrep fra regjeringsstyrkene i Libya.

NATO har høstet kritikk for å gå ut over dette mandatet ved å angripe det enkelte hevder er ikke-militære mål.

Tidligere i uka bombet norske fly ifølge kilder i Pentagon en bygning tett ved Muammar Gaddafis residens i Tripoli. Ifølge talsmenn for regimet ble flere personer drept i angrepet.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden