Anklages for nazi-drap:

- Vi deler ut godter til sigøynerbarna

Nasjonal kamp: Den ungarske gardes kaptein med to av sine menn poserer villig under Ungarns mytologiske fugl, turul'en. Foto: Thomas Vermes
Nasjonal kamp: Den ungarske gardes kaptein med to av sine menn poserer villig under Ungarns mytologiske fugl, turul'en. Foto: Thomas Vermes

- Ingen grunn til frykt for oss hvis du ikke gjør noe galt. Det bedyrer sjefen for den fryktede Ungarske Garde overfor ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rasehatet i Ungarn

ABC Nyheter har vært i Ungarn for å rapportere om det ulmende rasehatet, særlig mot romfolket (sigøynerne).

Se: Rasehatet bobler midt i Europa.

Dette står partiet Jobbik for.

TATABÁNYA, UNGARN (ABC NYHETER):

- Bedre framtid!

Hilsenen fra Tamás Juhász i e-poster og når vi endelig treffer den tilsynelatende milde og sympatiske mannen, lyder tilforlatelig.

Tilfeldigvis er ordlyden identisk med hilsenen de ungarske nazistene pleide å bruke på 30-tallet.

Skjønt, tilfeldig?

Et møte i åssiden

Etter mye om og men har vi fått kontakt med Juhász.

Han er leder, eller øverste kaptein som de selv kaller det, av den halvt forbudte og fryktede Ungarske Garde, som opptrer i militæraktige uniformer og tunge skinnstøvler.

De har spredd skrekk blant rom-befolkningen og jøder i Ungarn, og blir omtalt som nyfascister i norske medier.

Les også: Rasehatet bobler

I Aftenposten skrev Terje Svabø at Garden er en paramilitær gruppe som står brak drap og vold.

Er det drapsmenn som møter meg på jernbanestasjonen i den fordums gruvebyen Tatabánya og kjører oss opp i en skogkledd åsside der turul'en venter?

Nasjonale verdier

Selv sier Nye Ungarske Garde (Új Magyar Gárda) grupperingen skiftet navn til etter at en domstol forbød den, at de kjemper for nasjonale verdier.

Juhász har fått velge møtested og fant ut at det beste stedet å ta med to av sine menn, Csaba Török og Miklos Kozma, samt ABC Nyheter, var ved foten av Europas største fugleskulptur:

Den nasjonalmytiske turul-fuglen.

- Noe galt med nazismen?

Vi snakker ikke om medlemstallet.

Undertegnede har selv sett hakekorset som skjermbilde på mobilen til en ung Garde-sympatisør, og vi går rett på sak:

- Dere blir beskyldt for å være nazister. Ser dere noe galt i nazismen?

- Forskjellen er at nazismen var i Tyskland. Vi lever i Ungarn, sier Miklos Kozma, den yngste av de tre - som alle er fagarbeidere fra nabobyen Oroszlány.

Kozma og Csaba Török beskriver seg selv som menige gardister og blir respektfullt stående når den øverste kaptein Juhász setter seg.

Artikkelen fortsetter under bildet

Garden marsjerer: Nazi eller speidergutter? Foto: Scanpix/AP Photo/Bela SzandelszkyGarden marsjerer: Nazi eller speidergutter? Foto: Scanpix/AP Photo/Bela Szandelszky

- Nazistene var sosialister

- Nazistene var jo nasjonalsosialister, fortsetter Török med trykk på sosialister.

- Det eneste sosialistpartiet vi har i Ungarn, er jo sosialistpartiet MSZP, knegger Török fornøyd.

Så overtar sjefen sjøl:

- Det vi vil, er å forbedre landet. Å få en bedre framtid. Men media skaper et bilde av oss oss som nazister og rasister, og slipper oss ikke til så vi får rettet opp inntrykket.

Motstanderne av Ungarske Garde hevder at det ikke er tilfeldig at påkledningen deres likner på den nazistiske bevegelsen Pilkorset sin. De var Nazi-Tysklands allierte og slaktet ned ungarske jøder.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fra film om den ungarske nazibevegelsen Pilkorset. Det hevdes at Ungarske Gardes uniformer likner Pilkorsets. Foto: holocaust-history.orgFra film om den ungarske nazibevegelsen Pilkorset. Det hevdes at Ungarske Gardes uniformer likner Pilkorsets. Foto: holocaust-history.org

- Har ingenting i mot sigøynere

- I utlandet er dere blitt kjent for voldelige angrep på sigøynere og rasehat mot sigøynere og jøder. Hva sier du til det?

- Vis meg ett videobilde hvor vi har plaget en ungarer eller en sigøyner! Det er ikke sigøynere vi har trøbbel med, men kriminelle – enten de er sigøynere eller ungarere! svarer Juhász med ettertrykk og får følge av Török:

- Ikke alle sigøynere er forbrytere. Vi har jo også noe som kalles ungdomskriminelle. Det betyr ikke at alle ungdommer er forbrytere.

- Vi deler ut mat til fattige, og godteposer til ungene i jula. Og det gir vi jo til sigøynere også, sier han.

Vokter og hjelper

- Hva er da organisasjonens fremste mål?

Vi vil ha de latterlige grensene vekk!

- Vi vokter på tradisjonene. Vi prøver å hjelpe borgere i nød, ved flom, katastrofer – for eksempel da den giftige røde gjørma rant ut i landsbyen Devecser i fjor, forteller Tamás Juhász.

Les også: Fem døde i landsbyen

- Om vinteren deler vi ut varme klær, mat og gaver til fattige og gamlehjem. Men når vi gjør sånne ting, blir det aldri omtalt, klager kapteinen.

Plukker søppel, men...

- Mange kommer på familiearrangementene våre. Der har vi ansiktsmaling, hoppeslott og mye moro for ungene, skyter Török inn.

- Alle gardister prøver å forskjønne sitt område, plukke søppel, rensker i skogen og veden de samler sammen, deles ut til gamle.

- Men når vi plukker sammen søppel kommer noen og tømmer det ut etterpå for å ramme oss, sier Juhász.

Artikkelen fortsetter under bildet

Arrangerer hoppeslott og deler ut klær: Tamás Juhász, Csaba Török og Miklos Kozma. Foto: Thomas VermesArrangerer hoppeslott og deler ut klær: Tamás Juhász, Csaba Török og Miklos Kozma. Foto: Thomas Vermes

Minnes fascist

- Vi legger også ned kranser og minnes nasjonale helter som kong Matthias og Miklos Horty, fortsetter han.

Miklos Horty var den ungarske riksforstanderen som ble fascist og alliert med Tyskland og Østerrike under annen verdenskrig.

Ble stiftet av parlamentariker

Tamás Juhász ble valgt til leder av Nye Ungarske Garde i fjor, under nærvær av den ungarske parlamentarikeren Gábor Vona. Vona leder det høyreorienterte partiet Jobbik, som fikk 16,7 prosent av stemmene ved valget i 2010.

Partiet hans er også representert med like mange delegater i EU-parlamentet, som de ungarske sosialdemokratene har, nemlig fire.

Vona var med å stifte Ungarske Garde og hadde på seg garde-vesten under dressen under den høytidelige åpningen av parlamentet i fjor.

Les: Med fascistuniform i europeisk parlament.

På god fot med Jobbik

- Vona Gábor var til stede da jeg ble valgt til øverste kaptein, men hadde ikke stemmerett, bekrefter Juhász.

- Vi har et godt forhold til Jobbik, sier han.

Les også: Jobbik ser sigøynerne som største offer

- Det står i våre vedtekter at vi sympatiserer med alle partier og organisasjoner som støtter våre saker. Statsminister Orbáns parti Fidesz liknet på oss før, men har avgrenset seg helt fra den nasjonale siden, fortsetter Juhász.

Så er spørsmålet hvor stor bevegelsen hans er blitt etter forbudet.

- Vi snakker ikke om medlemstallet, er alt han vil si om den saken.

Vil endre europakartet

Særlig på ett punkt syns kapteinen at den ungarske regjeringen har blitt for bløt. Hans bevegelse og Jobbik vil ha tilbake ungarske landområder som gikk tapt ved Trianon-freden etter første verdenskrig.

Da ble Ungarn fradømt to tredeler av sine landområder til nabolandene.

- Alle gode ungarere som har tenkt gjennom Trinanon-freden, er uenige i den. Jeg beklager sterkt at våre ledere den gangen underskrev avtalen, sier Juhász til oss i åssiden utenfor Tatabánya.

- Jeg vil si i alle gode ungareres navn at avtalen var ulovlig. Vi vil ha de latterlige grensene vekk!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden