Varmeste april på over 100 år

Peder Fjellvang (16) og Emmy Nøkleby (15) koste seg i vannkanten på Huk i Oslo i påsken. Årets april er noe av det varmeste vi har opplevd av aprilmåneder i Norge, i følge Meteorologisk institutt på Blindern. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Peder Fjellvang (16) og Emmy Nøkleby (15) koste seg i vannkanten på Huk i Oslo i påsken. Årets april er noe av det varmeste vi har opplevd av aprilmåneder i Norge, i følge Meteorologisk institutt på Blindern. Foto: Heiko Junge / Scanpix

April måned har vært den varmeste siden 1901. Flere steder i landet er det satt varmerekorder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennomsnittstemperaturen for april ligger 4 grader over normalen, som er basert på perioden 1961–1990.

– Flere steder har det vært den varmeste april som er målt noensinne. På Blindern i Oslo ligger gjennomsnittstemperaturen på 9,2 grader. Det er 1,5 grader varmere enn forrige rekord fra 2009. Flere steder, både i sør og nord, har vi hatt en knallforbedring av temperaturen, sier statsmeteorolog Jon Smits til NTB.

I alle deler av landet har det vært varmt. For Østlandet, Agder og Nord-Norge er regionverdiene de høyeste som er målt siden 1901, mens for Vestlandet og Trøndelag er verdiene de nest høyeste.

Global oppvarming

Noen steder er det også satt ny aprilrekord for maksimumstemperatur.

– På påskeaften ble det målt over 20 grader i Brønnøysund. Så tidlig på året er det aldri målt over 20 grader så langt nord, sier Smits.

Den varme vårmåneden bekrefter tendensen de siste årene.

– De siste 100 årene har gjennomsnittstemperaturen i Norge steget med rundt 1 grad. Det er først og fremst vintrene som er blitt mildere, men også vårtemperaturen har steget de siste 20 årene. Årsaken er nok delvis global oppvarming, sier Smits, som understreker at temperaturstigningen i én enkelt april måned ikke kan tolkes som noe tegn på klimaendringer.

Kjøligere

Den varme våren ser imidlertid ut til å gå inn i en kjøligere periode.

– Vi får nok litt lavere temperaturer fremover. Siden det har vært så varmt, vil nok folk oppfatte været som kjølig, men temperaturene er snarere normale for mai, sier statsmeteorologen.

Det er spesielt Sør-Norge som har mer ustabilt vær i vente.

– Sør-Norge vil trolig få en del nedbør samtidig med fallende temperatur, men også perioder med sol i uken som kommer. Et høytrykk som beveger seg nordover, vil gi bedre vær i Nord-Norge, sier Smits.

Sjekk hvordan været blir der du bor

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært