Gaddafi tilbyr våpenhvile og amnesti

Libyas leder Muammar Gaddafi tilbyr våpenhvile og amnesti til opprørerne, men nekter å gi slipp på makten. Foto: REUTERS/SCANPIX
Libyas leder Muammar Gaddafi tilbyr våpenhvile og amnesti til opprørerne, men nekter å gi slipp på makten. Foto: REUTERS/SCANPIX

Libyas leder Muammar Gaddafi tilbyr våpenhvile, forhandlinger og amnesti for opprørerne, men har ingen planer om å gi slipp på makten eller forlate landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kommer ikke til å forlate landet. Ingen kan tvinge meg til å forlate landet mitt, og ingen kan heller be meg om å la være å kjempe for landet mitt, sa Gaddafi i en 80 minutter lang direktesendt fjernsynstale natt til lørdag.

Den libyske lederen gjentok sitt tilbud om våpenhvile, men understreket at den ikke bare kan omfatte regjeringsstyrkene.

– Libya er klare til å inngå en våpenhvile, men en våpenhvile kan ikke være ensidig, sa han.

– Korsfarere

– Vi vil være de første til å ønske en våpenhvile velkommen, og vi vil være de første til å godta en våpenhvile. Men angrepene fra korsfarerne i NATO har ikke stanset, sa Gaddafi, som likevel åpner for å forhandle med NATO.

– Vi angrep ikke dem, så hvorfor angriper de oss. La oss forhandle, sa den libyske lederen.

Og dersom det er Libyas olje dere er etter, så er det ingen problemer å forhandle fram kontrakter, la han til.

Samtidig som Gaddafi talte, bombet NATO-fly bygninger i Tripoli like i nærheten av fjernsynsstudioene, ifølge den statlige TV-kanalen, som hevder at dette var et direkte angrep på Gaddafi.

– Overgir oss aldri

Gaddafis sønn Saif al-Islam snakket også offentlig fredag og understreket at regimet i Tripoli aldri kommer til å gi opp.

– Om bombingen fortsetter i 40 dager eller 40 år, vi kommer aldri til å overgi oss, sa han til libysk fjernsyn.

Tilbyr amnesti

Regimet i Tripoli hevdet fredag å ha erobret den strategisk viktige havna i den beleirede byen Misrata, noe anonyme NATO-tjenestemenn benektet.

Libyske myndighetene lovet samtidig fritt leide til opprørerne i byen dersom de legger ned våpnene. Tilbudet ble lest opp av regjeringstalsmannen Mussa Ibrahim under en pressekonferanse.

Ibrahim oppfordret «alle væpnede grupper i Misrata til å legge ned våpnene i bytte mot amnesti», og han la til at tilbudet står ved lag fram til tirsdag.

Ibrahim opplyste videre at Libya nå vil sende fredsutsendinger til Europa, Asia og Latin-Amerika, i et forsøk på å få slutt på konflikten i landet.

– Vi er de eneste som ikke er redde for fred, sa talsmannen.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært