Kraftig økning av Barbie-dop

Melanotan - eller Barbie-dopet som det kalles - settes med sprøyte. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Melanotan - eller Barbie-dopet som det kalles - settes med sprøyte. Illustrasjonsfoto: Colourbox

En ung kvinne var nær ved å miste livet etter bruk av melanotan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om melanotan

Hvorfor er det farlig å bruke Melanotan?

Melanotan er ikke tilstrekkelig utprøvet på mennesker. Virkningene på kort og lang sikt er derfor dårlig kjent. For personer som har hjertesykdom, diabetes og andre alvorlige sykdommer kan Melanotan føre til forverrelse av sykdommen. Melanotan er ikke godkjent av legemiddelmyndighetene i noe land. Det er ingen kontroll med hva Melanotan-glassene inneholder. Det kommer stadig flere meldinger om bivirkninger.

Bivirkninger av Melanotan

Vanlige bivirkninger av Melanotan er mørke flekker i huden, unormal brunfarge, økning i størrelsen av føflekker. Det er meldt om et tilfelle med en livsfarlig infeksjon i huden og lungene hos en norsk person som brukte Melanotan. I dette tilfellet var glasset med Melanotan forurenset med bakterier. Fagfolk er også redd for at Melanotan ved lengre tids bruk kan føre til utvikling av ondartet føflekkkreft fordi Melanotan overstimulerer melanocyttene. Slik overstimulering kan føre til at cellene mister styringen og blir til kreftceller.

Hvorfor kan Melanotansprøyter være farlige?

Grunnen til at Melanotan må gis i sprøyteform er at det blir ødelagt i magesekken dersom en prøver å spise stoffet. Det er særlig farlig å gi legemidler som ikke er godkjent av myndighetene i sprøyteform. Giftige stoffer og bakterier som kan være i stoffet vil komme rett inn i kroppen. Dette kan føre til alvorlige infeksjoner, blant annet blodforgiftning.

Fare for forfalskninger og farlige tilsetninger

Melanton selges ulovlig i mange land. Det er ingen kontroll med produktet. Legemiddelverket frykter at Melanotan kan bli forfalsket eller bli tilsatt andre ulovlige stoffer, siden det store penger å tjene på å selge stoffer under navnet Melanotan.

Kilde: www.legemiddelverket.no

- Vi har sett en ganske kraftig økning av stoffet melanotan, forteller kontorsjef i Tollvesenet, Jon Aspelund til ABC Nyheter.

Leger har tidligere advart mot bruken av det såkalte "Barbie-dopet" - som skal gjøre deg brun og slank på rekordtid. Stoffet kan ha alvorlige og permanente bivirkninger. Dette ser ikke ut til å avskrekke alle fra å sprøyte stoffet inn i kroppen.

- Det har med tiden på året å gjøre. Flere vil bli brune nå som det nærmer seg sommer, sier Aspelund.

Tollvesenet anmelder ikke beslagene av melanotan til politiet, siden det ikke klassifiseres som et narkotisk stoff. På grunn av dette finnes det ingen eksakte tall på hvor kraftig økningen er.

Les også: Advarer mot pillekjøp på nett

Mistet nesten livet

Avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, kan likevel bekrefte at omfanget - og ikke minst skadene - av melanotan øker.

- Vi har også fått opplysninger om dette, fra leger og sykehus. De ser alvorlige bivirkninger av stoffet, sier han.

Bivirkningene av melanotan er mange, flere av dem svært alvorlige. Blant annet kan det føre til økt blodtrykk, varige pigmentflekker i huden, hjerterytmeforstyrrelse, og at diabetes kommer ut av kontroll.

- Skjønner ikke at folk tør

Madsen forteller om flere tilfeller hvor unge mennesker har blitt innlagt på sykehus som følge av at de har brukt melanotan. For en ung kvinne holdt det på å gå virkelig galt.

- Hun holdt på å miste livet da hun fikk en alvorlig infeksjon som følge av bruk av melanotan. Hun måtte gjennom en lang og intensiv behandling.

- Hvorfor kjøper folk melanotan?

- Det lurer virkelig jeg også på. Dersom du ønsker å bli brun og slank er det mye bedre å trene og oppholde seg i solen. Du vet aldri hva du får når du kjøper slikt over internett. Jeg skjønner ikke at folk tør, sier avdelingsoverlegen.

Les også: Razzia mot ulovlige nettapotek

Er ulovlig

I tillegg til alvorlige bivirkninger, risikerer du også straff dersom du bruker melanotan.

- Det er brudd på legemiddelloven. Dette stoffet gis med sprøyte, og derfor faller det inn under kategorien legemiddel - noe det ikke er, forklarer Madsen.

Skulle du oppleve bivirkninger, har du ikke rett på erstatning, slik du normalt sett ville hatt dersom du hadde fått skader av et godkjent legemiddel.

- Forsikringen din vil ikke dekke tapt arbeidstid dersom du blir syk som følge av dette stoffet. Med andre ord står du ikke bare i fare for å skade deg selv, du kan også påføre belastninger på familie og pårørende.

Kan ikke ta bakmennene

For å hindre at folk kjøper melatonan, advares det mot farene ved bruk av stoffet. Personene som står bak salget derimot, er langt vanskeligere å få fått i.

- De opererer ofte fra utlandet, og kan forsvinne for så å dukke opp med et nytt navn. De er så å si umulige å få tak i, forteller Madsen.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært