Flere hundre arrestert under opptøyer i Uganda

360 personer ble arrestert under protestene i Ugandas hovedstad Kampala fredag. Foto: Scanpix
360 personer ble arrestert under protestene i Ugandas hovedstad Kampala fredag. Foto: Scanpix

To personer ble drept da ugandisk politi skjøt med skarpt og brukte tåregass mot demonstranter i Ugandas hovedstad Kampala. 360 personer ble arrestert under protestene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 90 personer ble såret under protestene mot arrestasjonen av opposisjonslederen Kizza Besigye, ifølge ugandiske myndigheter.

Militært politi brukte skarp ammunisjon, gummikuler og tåregass ved brennende sperringer som demonstrantene hadde satt opp på hovedveien ut av Kampala, ifølge Reuters.

Besigye ble torsdag brutalt pågrepet av sikkerhetsstyrker mens han deltok i en protest mot økte priser på mat og drivstoff.

Innenriksminister Kirunda Kivejinja omtaler protestene som opptøyer og avviser å kommentere sikkerhetsstyrkenes bruk av skarp ammunisjon. Ifølge ham grep politiet inn for å gjenopprette ro og orden ved å løse opp folkemengden.

– Banket opp sivile

Ifølge det ugandiske Røde Kors ble to personer skutt og drept, mens 120 andre er innlagt på sykehus rundt om i Kampala. Omkring ti av dem skal ha skuddskader.

Vitner forteller at granathylser lå spredt langs motorveien, mens sikkerhetsstyrker skal ha banket opp lokale innbyggere. Et vitne forteller at han så en person ligge i en blodpøl på bakken på ett av byens markeder, tilsynelatende skutt i hodet.

Kizza Besigye kom på andreplass i presidentvalget i februar, slått av sittende president Yoweri Museveni i det som opposisjonen hevder var et valg preget av valgfusk.

Stanset på flyplassen

Torsdag ble opposisjonslederen pågrepet for fjerde gang denne måneden, mens han deltok i en protest mot økte priser på mat og drivstoff.

Fjernsynsbilder viste at Besigye ble banket opp og dynket med pepperspray før han ble kastet inn i en politibil. Han ble senere løslatt mot kausjon og reiste fredag til Ugandas naboland Kenya for å få medisinsk behandling.

I løpet av den siste måneden har til sammen fem personer mistet livet i protester som opposisjonen har arrangert mot økte levekostnader.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært