Syria-opprør når Damaskus – 35 drept i Deraa

På plakatene konstaterer demonstrantene at de verken har mat, vann eller medisiner. Onsdag ble det gjennomført protestaksjoner blant annet i Nawa i nærheten av Deraa, hvor det fredag på nytt brøt ut demonstrasjoner. Foto: REUTERS/SCANPIX
På plakatene konstaterer demonstrantene at de verken har mat, vann eller medisiner. Onsdag ble det gjennomført protestaksjoner blant annet i Nawa i nærheten av Deraa, hvor det fredag på nytt brøt ut demonstrasjoner. Foto: REUTERS/SCANPIX

Opprøret i Syria ser ut til å ha nådd sentrum av hovedstaden Damaskus. I byen Deraa skal langt over 100 mennesker være drept av syriske styrker denne uken, 35 av dem fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag strømmet titusener ut i gatene etter fredagsbønnen i flere byer til en ny «Vredens dag» for å vise sin støtte til innbyggerne i Deraa, der det syriske regimet har slått hardt ned på protestene mot president Bashar al-Assad.

35 mennesker ble drept i og ved Deraa, mange av dem ved inngangen til byen da sikkerhetsstyrker skjøt med skarpt mot demonstranter som forsøkte å ta seg inn til sentrum, forteller lokale innbyggere og aktivister.

Men også i en rekke andre byer, blant dem hovedstaden Damaskus, var det omfattende demonstrasjoner og uro.

Snikskyttere

Siden mandag har soldater og stridsvogner vært utplassert i Deraa for å hindre nye demonstrasjoner, og ifølge vitner er snikskyttere utplassert på takene rundt om i byen.

Ifølge Jahamani har et stort antall mennesker blitt meldt savnet av slektninger etter at stridsvognene kjørte inn i byen. Fredag kom meldinger om at likene av over 80 personer som er drept av syriske styrker de siste fire dagene, er samlet i midlertidige likhus i byen. Det er kvinner og barn blant de drepte, opplyser Tamer al-Jahamani, en menneskerettighetsadvokat i Deraa.

– Vi har så langt talt 83 lik, mange av dem er lagret i kjølerom i lastebiler. De fleste av dem har kulehull gjennom hode og bryst, noe som tyder på at snikskyttere høyst sannsynlig har avfyrt skuddene, forteller Jahamani til Reuters.

Uro i Damaskus

Hittil har de største demonstrasjonene foregått i andre byer enn landets hovedstad, men fredag tok folkeopprøret en ny vending da omkring 10.000 mennesker skal ha deltatt under en protestmarsj i Damaskus. Det er den største demonstrasjonen i hovedstaden i løpet av det seks uker lange folkeopprøret, ifølge aktivister. Protestaksjonen ble arrangert til støtte for demonstrantene i Deraa, byen hvor opprøret startet i midten av mars.

Fredagens marsj startet i Midan-distriktet i gamlebyen og distriktene rundt hovedstaden, opplyser syriske aktivister. Den voksende folkemengden ble oppløst av sikkerhetsstyrker, som brukte tåregass mot demonstrantene.

– Folket vil ha regimet vekk, ropte demonstranter i Saqba, en annen forstad til Damaskus der det også var store demonstrasjoner.

– Drept av terrorgruppe

Aktivister og syriske myndigheter oppgir at minst tolv personer, blant dem tre politifolk, ble drept under protester i den vestlige industribyen Homs.

En menneskerettsaktivist sier at ni av dem ble drept av sikkerhetsstyrker. Det statlige nyhetsbyrået SANA melder at de tre politifolkene ble drept av «ekstremistiske terrorgrupper mens de utførte pliktene sine».

Ifølge den syriske menneskerettighetsorganisasjonen Sawasiah ble til sammen 24 mennesker drept av syriske sikkerhetsstyrker i Deraa, Homs og Latakia, og i byen Qadam som ligger i nærheten av Damaskus. Sawasiah opplyser at det er to barn blant de drepte.

Les også: Lybiske styrker til angrep på tunisisk grenseby

EU-sanksjoner

FNs menneskerettighetsråd fordømmer Syria for den brutale voldsbruken mot fredelige demonstranter og ber om en gransking av drapene på sivile de siste ukene.

Under et krisemøte fredag støttet 26 av rådets 47 medlemsland opp om resolusjonen, som går ut på at det sendes en delegasjon til Syria for å granske drapene. Rådet vil ha en muntlig rapport fra undersøkelsene innen begynnelsen av juni.Viktige EU-land, blant dem Tyskland, ønsker strenge sanksjoner mot president Assad. Innreiseforbud for syriske ledere til EU, våpenembargo og sperring av syriske verdier i EU-landene skal være blant tiltakene som vurderes. I tillegg ønsker USA å iverksette sanksjoner mot blant annet Syrias etterretningstjeneste og to slektninger av presidenten.Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært