Fire pågrepet for drap i Sande

Politietterforskere og kriminalteknikerere fra Kripos ved den litauen-registrerte bilen der en mann ble funnet død onsdag. Bilen står parkert på rasteplassen Tollerudgrillen i Sande ved E-18 i nordgående retning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Politietterforskere og kriminalteknikerere fra Kripos ved den litauen-registrerte bilen der en mann ble funnet død onsdag. Bilen står parkert på rasteplassen Tollerudgrillen i Sande ved E-18 i nordgående retning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Fire litauiske menn i 20- og 30-åra er pågrepet og siktet for drapet på mannen som ble funnet i baksetet på en bil ved Tollerudgrillen i Sande i Vestfold onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyste lensmann Svein Kristensen i Sande på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Politiet har siktet fire personer for drap. De ble pågrepet onsdag i Arendal for vinningssaker og trafikkforseelser, opplyste Kristensen.

De fire litauerne er henholdsvis 25, 25, 26 og 34 år gamle.

Les også: Fant død mann ved E18

Ferjetur

Den drepte ble funnet nærmest ved en tilfeldighet da politiet i 11-tiden onsdag denne uka undersøkte biler som sto parkert ved gatekjøkkenet i Sande, og som det var kommet inn klager på. Mannen ble funnet liggende i baksetet på en litauiskregistrert, grå Volkswagen Passat stasjonsvogn.

Saken ble først etterforsket som et mistenkelig dødsfall, og Kripos ble koblet inn. Etter hvert ble det klart at etterforskerne sto overfor et drap.

– Det viser seg at bilen som avdøde ble funnet i, var registrert på en ferjetur fra Riga til Stockholm 14. april. Fire litauere er registrert reisende, og tre av de pågrepne er identiske med disse, sier Kristensen.

Lensmannen forteller videre at politiet har fått inn en rekke tips og henvendelser de siste dagene. Blant tipsene er observasjoner av en gråfarget BMW som er blitt sett i nærheten av Tollerudgrillen. Det var nettopp i en gråfarget BMW de fire litauerne satt da de ble pågrepet.

Les også: Tror mann i Sande ble drept

Stump vold

Den foreløpige obduksjonsrapporten fra Rettsmedisinsk institutt ble klar torsdag. Den viser at den avdøde, en ennå ikke identifisert mann i 30-40-årene, er blitt påført ytre skader.

– Obduksjonsrapporten viser at det er brukt stump vold mot avdødes hode. Hvordan dette har skjedd, kan vi ikke gi flere detaljer om nå. Fortsatt er identiteten ukjent, sier lensmannen.

For politiet blir det viktigste arbeidet framover å skaffe en sikker identifikasjon av mannen, slik at hans pårørende kan bli varslet. Men blant de meldingene politiet har på savnede personer i dag, er det ingen som stemmer overens med den døde.

Politiet vil gjennom helgen forsøke å sikre spor som kan klargjøre hendelsesforløpet. Bilen den drepte ble funnet i, skal undersøkes nærmere av Kripos, og flere vitner skal avhøres.

Så bilen søndag

En kvinne har fortalt til VG at hun så bilen allerede søndag, og at en mann da var i ferd med å vaske den innvendig. Bilvinduene skal ha vært dekket til.

– Det så ut som det var hengt håndklær eller noe annet foran vinduene, sa kvinnen.

Et annet vitne har fortalt til samme avis at han så fem-seks personer han mener var av litauisk opprinnelse lekesloss og knuffe på hverandre mandag formiddag i 11.30-tiden, to dager før bilen med den drepte mannen liggende i baksetet ble oppdaget samme sted.

De fire litauerne ble fredag fraktet fra Arendal til politihuset i Drammen. Her vil de sitte i arrest inntil videre. Mandag morgen blir det avgjort om alle fire skal framstilles for varetektsfengsling.

Grenseløs-eksperter

Da den døde mannen ble funnet onsdag formiddag, koblet politiet raskt inn eksperter på utenlandske, kriminelle nettverk fra prosjektet Grenseløs i etterforskningen. Dette er et samarbeid mellom Kripos og politiet i Buskerud, Telemark, Vestfold og Asker og Bærum for å stoppe de organiserte nettverkene av vinningskriminelle fra Øst-Europa.

Politiet har ikke gitt opplysninger om de pågrepne litauerne tilhører et slikt kriminelt nettverk. Politiet har også fått bistand fra Kripos og andre politidistrikter i den tekniske og taktiske etterforskningen.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært