Uværet i de amerikanske sørstatene:

Mer enn 300 døde

Uværets herjinger har lagt hele byer øde. Sånn ser den lille byen Tuscaloosa i Alabama ut etter at tornadoer traff onsdag kveld. Foto: Dusty Compton (AP Photo/The Tuscaloosa News)
Uværets herjinger har lagt hele byer øde. Sånn ser den lille byen Tuscaloosa i Alabama ut etter at tornadoer traff onsdag kveld. Foto: Dusty Compton (AP Photo/The Tuscaloosa News)

Dødstallene fortsetter å stige etter uværet som rammet de amerikanske sørstatene. President Obama drar fredag til de verst rammede områdene for å ta skadene i øyesyn og vise sin støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dødstallene etter stormer og tornadoer som har herjet i de amerikanske sørstatene de siste dagene fortsetter å stige.

Minst 305 mennesker er til nå bekreftet døde etter det verste uværet som har herjet i USA på 40 år.

Les også: Her kommer kjempe-tornadoen

Mer enn million rammet

I tillegg er mer enn en million mennesker rammet av strømbrudd, og antallet på skadde er det foreløpig ingen som kan si noe konkret om.

President Barack Obama vil etter planen besøke de verst rammede områdene i løpet av dagen. Presidenten har erklært unntakstilstand i hele området fra det sentrale Oklahoma til Georgia. Han lover nå at føderale krisemidler vil bli overført til de rammede statene i sør.

– Våre tanker går ut til alle dem som er rammet av ødeleggelsene. Vi står klare til å fortsette bistanden til menneskene i Alabama, skrev Obama i en Twitter-oppdatering torsdag.

Les også: Uvær har kostet 173 livet til nå

- Et mareritt

Det er ingen stater som er rammet hardere enn Alabama. I delstaten alene er 204 mennesker erklært døde etter uværets herjinger.

– De siste 20 timene har vært et mareritt for samfunnet vårt. Det er en mørk time, sier borgermester Walter Maddox i Tuscaloosa i Alabama til CNN.

Byen der borgermesteren selv holder til er nærmest jevnet med jorden, og bare der er det registrert 36 døde til nå.

Minst 160 kraftige tornadoer har hjemsøkt de amerikanske sørstatene den siste uken. Stormer med vindstyrke opp til 100 kilometer i timen har rasert hundrevis av hus og har lagt mange nabolag øde.

Ødeleggelsene er enorme overalt der stormen har truffet, og amerikanske myndigheter frykter at dødstallene bare vil fortsette å stige.

Skyldes ikke klimaendringer

Amerikanske meteoologer advarer mot at det rekordstore antallet av tornadoer skyldes klimaendringer.

– Hvis du ser på data fra de siste 60 årene er det en markant økning i antall tornadoer. Det er imidlertid enighet blant dem som er interessert i tornadoer at det ikke er en reell økning i tornadoer, sier meteorolog Grady Dixon ved Mississippi State University til nyhetsbyrået AFP.

Årsaken til økningen registrerte tornadoer er bedre teknologi, en større og mer utdannet befolkning, og en befolkning som er mer bevisst på hva en tornado er.

– Derfor registreres også tornadoene oftere, sier Dixon.

Les flere nyheter her

Veiskilt og trafikklys ligger i en klynge etter storm i Glade Spring i Virginia. Foto: Jeff Gentner (AP Photo)Veiskilt og trafikklys ligger i en klynge etter stormens herjinger i Glade Spring, Virginia. Foto: Jeff Gentner (AP Photo)

Chris Hanenburg vurderer skadene på søsterens hus I Rainsville, Alabama, der tornadoen traff torsdag. Foto: Mark Almond (AP Photo/The Birmingham News)Chris Hanenburg vurderer skadene på søsterens hus i Rainsville, Alabama, der tornadoen traff torsdag. Foto: Mark Almond (AP Photo/The Birmingham News)

Ekteparet David og Sharon Newton poserer for fotografene foran ruinene av det som var deres hjem i Concord , Alabama, frem til i går. Foto: Wynter Byrd (AP Photo)Ekteparet David og Sharon Newton poserer for fotografene foran ruinene av det som var deres hjem i Concord, Alabama, frem til i går. Foto: Wynter Byrd (AP Photo)

Diane og Ashley Guyton befant seg i kjelleren da tornadoen traff byen Concord torsdag, men rømte til den grå bilen da de hørte at huset var i ferd med å falle sammen. Bilen, som ligger under huset, reddet antagelig livet deres. Wynter Byrd (AP Photo)Diane og Ashley Guyton befant seg i kjelleren da tornadoen traff byen Concord torsdag, men rømte til den grå bilen som ligger under huset da de hørte at huset var i ferd med å falle sammen. Dette reddet antagelig livet deres. Foto: Wynter Byrd (AP Photo)

Til tross for at Smithville Baptist Church nærmest ble totalt ødelagt da tornadoen herjet den lille nordøstlige byen i Mississippi onsdag, sto garderoben igjen da uværet hadde lagt seg. Foto: Rogelio V. Solis (AP Photo)Til tross for at Smithville Baptist Church nærmest ble totalt ødelagt da tornadoen herjet den lille nordøstlige byen i Mississippi onsdag, sto kirkens garderobe igjen etter at uværet hadde lagt seg. Foto: Rogelio V. Solis (AP Photo)

Redningsarbeidere søker etter overlevende i ruinene av en McDonald’s-restaurant i Ringgold, Georgia, der tornadoen traff torsdag. I distriktet Catoosa County, der Ringgold ligger, mistet syv mennesker livet i uværet. Et ukjent antall bygninger har rast sammen i samme område, og det er fremdeles ukjent hvor mange personer som fremdeles er fanget inne i de sammenraste bygningene. Foto: Billy Weeks (AP Photo)Redningsarbeidere søker etter overlevende i ruinene av en McDonald’s-restaurant i Ringgold, Georgia, der tornadoen traff torsdag. I distriktet Catoosa County, der Ringgold ligger, mistet syv mennesker livet i uværet. Et ukjent antall bygninger har rast sammen i samme område, og det er fremdeles ukjent hvor mange personer som fremdeles er fanget inne i de sammenraste bygningene. Foto: Billy Weeks (AP Photo)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært