Valgforskere mener KrF mangler vinnersaker

Krf-politikerne Dagfinn Høybråten og Knut Arild Hareide under en pressekonferanse i partikontorlokalene i forkant av KrF sitt landsmøte. Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)
Krf-politikerne Dagfinn Høybråten og Knut Arild Hareide under en pressekonferanse i partikontorlokalene i forkant av KrF sitt landsmøte. Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

Kristelig Folkeparti har ingen vinnersaker som kan løfte partiet på meningsmålingene, mener valgforskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtroppende partileder Knut Arild Hareide håper han kan snu trenden. Det gjør ikke valgforskerne Anders Todal Jensen og Toril Aalberg ved NTNU og Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo.

– Jeg har ingen tro på at lederskiftet gir markante eller sterke kursendringer for partiet. I den grad Hareide medfører endring, handler det nok mest om at han legger vekt på andre saker enn det Høybråten gjør, sier Jensen til Nationen.

KrF må satse på drahjelp fra andre partier for å skaffe flere velgere, mener Jensen.

– Når den politiske kampen står mellom blåblått og rødgrønt, blir både Venstre og KrF nær usynlige. Det som kan gi KrF mer plass i solen, er om de to blå partiene blir svakere og avhengig av støtte fra de to sentrumspartiene, sier Jensen.

Han mener KrF ikke har hatt noen åpenbare vinnersaker siden 1997. Valgforskerkollega Narud er enig. Hun mener at kontantstøttesaken ikke lenger er en sak som skaffer KrF nye velgere. KrF opplever dessuten slitasje i velferdssaker som har å gjøre med barn, familie og eldre, ifølge Narud.

Valgforsker Toril Aalberg ved NTNU tror at KrFs bekjennelsesparagraf vil være avgjørende for partiet. Landsmøtet skal i helgen diskutere et forslag som åpner for å fjerne paragrafen i partivedtektene.

– Dette er paradokset partiet står overfor. KrF har et grunnfjell som ser bekjennelsesparagrafen som veldig viktig, og som man risikerer å framprovosere reaksjoner blant. En god del velgere har allerede gått til andre partier, som Frp, sier hun.

(©NTB)


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært