Stadig større andel av de eldre jobber

Stadig flere eldre velger ønsker å fortsette i jobben etter oppnådd pensjonsalder. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Stadig flere eldre velger ønsker å fortsette i jobben etter oppnådd pensjonsalder. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Landsorganisasjonen og Statistisk sentralbyrå mener det er en myte at eldre utstøtes fra arbeidslivet. På ti år har Norge fått nesten dobbelt så mange eldre i jobb, ifølge tall fra LO og SSB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall sysselsatte mellom 60 og 66 år økte fra 118.000 til 208.000 i perioden fra 2000 til 2010, ifølge analyser fra LO basert på SSBs arbeidsmarkedsundersøkelser for 2010.

Andelen yrkesaktive over 60 år steg i samme periode, både blant kvinner og menn. Utviklingen skyldes ikke bare at det er større kull som når 60-årene enn før. Antall yrkesaktive eldre i deltidsstillinger ble dessuten i samme periode redusert, skriver Aftenposten.

– Det er en myte at færre jobber på grunn av uføretrygding og tidlig pensjonering. Det skjer en marsj inn i arbeidslivet, ikke ut av det slik blant annet Næringslivets Hovedorganisasjon gir inntrykk av, sier LOs sjeføkonom Stein Reegård.

Utviklingen er omvendt fra situasjonen på 1990-tallet da yrkesdeltakelsen i gruppen 60-66 år falt. Det som da gikk tapt, er siden årtusenskiftet blitt hentet inn igjen, ifølge SSBs tall.

68,7 prosent av alle i aldersgruppen 55-64 år er i jobb i Norge. I Europa er det kun Island og Sverige som har høyere andel. Gjennomsnittet i EU er 46 prosent.

Utviklingen er svært viktig for norsk økonomi og velferdsstaten, mener forskningsleder Roger Bjørnstad i SSB.

– Hvor mange som deltar i arbeidslivet er en indikasjon på bærekraften i det norske velferdssystemet. Det er lakmustesten på velferdsstaten. Den testen ser det norske velferdssystemet ut til å ha bestått, sier Bjørnstad.

Tallene er gledelige, istemmer finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

(©NTB)


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært