Libyerne kan gå tomme for mat innen to måneder

FNs matvareprogram frykter at butikkhyllene i Libya vil bli tømt i løpet av de neste månedene og advarer mot matvarekrise i landet. Foto: Reuters/Scanpix
FNs matvareprogram frykter at butikkhyllene i Libya vil bli tømt i løpet av de neste månedene og advarer mot matvarekrise i landet. Foto: Reuters/Scanpix

Libyerne vil gå tomme for mat i innen to måneder dersom det ikke blir satt i verk tiltak for å fylle opp matvarelagrene igjen, advarer FNs matvareprogram (WFP).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigshandlingene har blant annet rammet havneanleggene i Libya, og mangelen på drivstoff og vestlig valuta ventes å forverre situasjonen, sier Daly Belgasami som leder WFPs arbeid i Nord-Afrika og Midtøsten.

Det oppholdt seg rundt 2,5 millioner fremmedarbeidere i Libya da konflikten i landet blusset opp i februar, og minst 500.000 av disse har siden flyktet, og mange av dem arbeidet med matproduksjon.

– Vi er virkelig bekymret for matvaresikkerheten for befolkningen, sier Belgasami, som torsdag informerte FNs sikkerhetsråd om situasjonen.

Utsendinger fra FN besøkte Libya tidligere i uka og fant at innbyggerne i landet i løpet av 45 til 60 dager kan stå over for en dramatisk matvarekrise.

– Vi må fylle opp lagrene igjen og bidra til lokal produksjon, særlig av dyrefôr, og vi må sørge for at det sosiale sikkerhetsnettet blir opprettholdt, blant annet i form av matutdeling, sier Belgasami.

– Jo lenger konflikten varer, til mer sannsynlig er det at antallet libyere som vil trenge matvarehjelp kommer til å øke, sier han.

WFP har bedt om 42 millioner dollar for å kunne dele ut mat til 1 million mennesker i Libya og nabolandene de neste tre månedene, men organisasjonen har bare mottatt halvparten av dette.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært