Guantanamo-advokater får ikke lese Wikileaks-dokumentene

Denne uken ble over 700 hemmeligstemplede dokumenter fra Guantanamo lekket av Wikileaks (Foto: Scanpix).
Denne uken ble over 700 hemmeligstemplede dokumenter fra Guantanamo lekket av Wikileaks (Foto: Scanpix).

En advokat for en av fangene ved Guantanamo vil ha tillatelse til å lese og diskutere de lekkede opplysningene om sin klient.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

David H. Remes er en advokat som representerer Saifullah Paracha, en pakistansk forretningsmann som er anklaget for å ha vært i dialog med Al Qaida om nye angrep etter 11. september.

Remes utformer nå en advarsel fra det amerikanske justisdepartementet som forbyr advokater å lese eller diskutere denne ukens lekkede dokumenter fra Guantanamo, melder New York Times.

Les også: Wikileaks avslører Guantanamo

Det var The New York Times sammen med britiske The Guardian som denne uken fikk tilgang til over 700 hemmeligstemplede dokumenter fra Guantanamo.

Vil lese, kopiere, spre og diskutere

Remes har dedikert sin praksis som advokat til å kjempe på vegne av Guantanamo-fanger. Han ber nå om å få fullstendig adgang til å benytte seg av alle de hemmeligstemplede WikilLeaks-dokumentene som gjelder hans klient.

Remes ønsker å lese dokumentene og vil trykke de opp, kopiere, spre og diskutere de uten frykt for å bli straffet.

Les også: Guantánamo-fange hånet fangevoktere

Myndighetene vil ikke kommentere

USAs justisdepartement sendte mandag en advarsel til Guantanamo-fangenes advokater om at dokumenter gjort tilgjengelig via WikiLeaks, juridisk sett fremdeles var unntatt offentligheten.

Guantanamo-advokatene er nå bekymret for at de kan miste sin sikkerhetsklarering eller risikere straff dersom de benytter Wikileaks-dokumentene i sitt arbeid.

Justisdepartementet vil ikke kommentere Remes utspill.

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært