Turistkafé rammet av terrorangrep i Marrakech

14 mennesker, blant dem 11 utlendinger, ble drept i en eksplosjon på en kafé i byen Marrakech i Marokko torsdag. Foto: Scanpix
14 mennesker, blant dem 11 utlendinger, ble drept i en eksplosjon på en kafé i byen Marrakech i Marokko torsdag. Foto: Scanpix

Eksplosjonen i en kafé i Marrakech var en terrorhandling, fastslår Marokkos kommunikasjonsminister Khalid Naciri. I alt 15 personer mistet livet i eksplosjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ti utenlandske statsborgere blant de omkomne, deriblant seks franskmenn, melder marokkansk fjernsyn. I tillegg er rundt 20 personer såret. Eksplosjonen rammet Café Argana ved Djamaa el-Fna-plassen i sentrum av byen torsdag ettermiddag. Plassen er et svært populært turistmål.

– Dette er en terrorhandling. Marokko står overfor samme trusler som i mai 2003 og vil håndtere truslene omhyggelig og besluttsomt, sier Khalid Naciri.

I 2003 ble 45 personer, deriblant 12 selvmordsbombere, drept i et angrep utført av islamister.

Også Frankrike fastslår at torsdagens eksplosjon er en terrorhandling, og president Nicolas Sarkozy fordømmer angrepet som «ondsinnet og feigt».

Tekniske funn

De første meldingene gikk ut på at det var snakk om en gasseksplosjon, men få timer senere opplyste det marokkanske innenriksdepartementet at spor på stedet tyder på et bombeangrep.

Foreløpige analyser av tekniske funn gjort på stedet bekrefter teorien om at det dreier seg om en bombe, heter det i en uttalelse fra innenriksdepartementet.

En marokkansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at det kan se ut til at en selvmordsbomber står bak angrepet.

Det er ifølge tjenestemannen funnet spiker i kroppen til ett av dødsofrene, noe som kan peke i retning av et selvmordsangrep.

Sprikende forklaringer

Også øyenvitner forteller om et selvmordsangrep, men beskrivelsene er sprikende. Ett vitne forteller at han så en person komme inn i kafeen og gå bort til disken, der han bestilte en appelsinjuice for så å sprenge seg selv i luften.

Et annet vitne forteller imidlertid til marokkansk radio at en mann kom inn i kafeen, satte fra seg en koffert og så forsvant raskt ut igjen rett før eksplosjonen.

– Jeg hørte en kraftig eksplosjon. Annen og tredje etasje i bygningen ble ødelagt, sier en kvinne som bor i nærheten.

Flere vitner skal ifølge kvinnen ha sagt at en mann gikk inn i kafeen med en koffert like før eksplosjonen.

Spesialetterforskning

Marokkos kong Mohammed har nå beordret justisministeren og innenriksministeren til å starte en spesialetterforskning og «samvittighetsfullt avdekke sannheten» om eksplosjonen.

Funnene skal legges fram for offentligheten så raskt og så åpent som situasjonen krever, heter det i en pressemelding fra hoffet.

Sikkerhetseksperter mener eksplosjonen samsvarer med tidligere angrep som er gjennomført av væpnede islamister i regionen.

I forrige uke ble et videoopptak med trusler mot Marokko lagt ut på nettet av personer som hevdet at de tilhørte al-Qaida i Nord-Afrika. Det er så langt ingenting som tyder på at noen av ofrene var norske, ifølge kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært