– Kirkebrann-siktet skrev pyroman-melding på Facebook

Østre Porsgrunn kirke brant ned til grunnen. Foto: Scanpix
Østre Porsgrunn kirke brant ned til grunnen. Foto: Scanpix

En 17 år gammel gutt fra Porsgrunn er pågrepet og siktet for å ha tent på Østre Porsgrunn kirke natt til 11. april. Samme natt skal han ha skrevet på Facebook at han skulle ut og leke pyroman.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har siktet en 17 år gammel gutt fra Porsgrunn for ildspåsettelse. Han er avhørt, men nekter enhver befatning med brannstiftelsen, sier politiadvokat Jon Borgen i Telemark politidistrikt til NTB.

Østre Porsgrunn kirke brant ned til grunnen natt til 11. april. Politiet etterlyste fire personer, to av dem ble sett løpende fra stedet, to andre ble sett på moped. Politiet mener brannen startet etter at noen plasserte to plastkonteinere inntil kirkeveggen og tente på.

Facebook-melding

Mens etterforskningen har pågått, har politiet fått inn tips om konkrete personer, og mente tidligere denne uka at de kunne sitte på navnet på én eller flere av dem som tente på den 251 år gamle trekirken. Mistanken har vært rettet mot lokale ungdommer.

Én av dem er 17-åringen fra Porsgrunn som nå er pågrepet og siktet etter den såkalte mordbrannparagrafen. Bare halvannen time før Østre Porsgrunn kirke sto i full fyr, skrev han ifølge avisa Varden på Facebook at «Nå drar vi ut for å leke pyroman».

– Jeg har ikke noen kjennskap til at min klient skal ha skrevet dette, sier 17-åringens forsvarer, advokat Marius Haugstoga, til VG Nett.

Minst ett vitne har ifølge avisa meldt fra til politiet om denne meldingen.

– Det er ingen andre personer som har vært avhørt som siktet eller mistenkt i saken, men vi utelukker ikke flere pågripelser, sier Borgen.

Fredag morgen eller formiddag avgjør politiet om de skal begjære 17-åringen varetektsfengslet.

– Grusomt

Kirkeverge Johannes Sørhaug er glad for at det ser ut til at politiets intense etterforskning har ført til at den som sto bak kirkebrannen er funnet, men Sørhaug legger til at han synes synd på 17-åringen.

– Det er jo helt grusomt hvis det er tilfelle at en 17-åring har gjort dette. Samtidig er jeg glad for at den arbeidsmengden og de ressursene som politiet har satt inn, ser ut til å ha ført fram, sier Sørhaug til NTB.

– Nå kjenner ikke jeg motivet, men jeg synes det er veldig leit både for han som eventuelt har gjort dette og for hans familie og omgangskrets, understreker kirkevergen.

Nytt kirkebygg

Johannes Sørhaug forteller at det har vært en hektisk tid etter at Østre Porsgrunn kirke brant ned. Han sier det er mange som har vært glad i kirken og som har hatt behov for å få bearbeidet sjokket.

Sørhaug har hatt tett kontakt med politiet og forsikringsselskapet. Brannruinen er gjennomsøkt i leting etter gjenstander som kan brukes senere. Nå gjenstår arbeidet med å få på plass planer om et nytt kirkebygg.– Det er et veldig stort lokalt engasjement for å få et nytt kirkebygg på plass. Det er det vi jobber mot, sier en optimistisk Sørhaug.

Se også: Her brenner kirken ned

Les også: Kripos skal etterforske kirkebrann

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært