Her tjener kvinnene best

I byggebransjen er det nå kvinnene som tjener best. De har nå i snitt 6000 kroner mer i årslønn enn menn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
I byggebransjen er det nå kvinnene som tjener best. De har nå i snitt 6000 kroner mer i årslønn enn menn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

I en svært mannsdominert bransje er det nå kvinnene som er lønnsledende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På tampen av fjoråret spratt kvinner forbi menn på lønnsstigen i bygg- og anleggsbransjen, viser tall fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene. Det skriver Dagsavisen.

Tjener mer

Heltidsansatte menn i byggebransjen tjente i fjor i snitt 418.800 kroner, mens kvinnene ved utgangen av året hadde 424.800 kroner i snitt. Det står i skarp kontrast til resten av arbeidsmarkedet, hvor kvinner i snitt tjener 15 prosent mindre enn menn.

– I enkelte yrkesgrupper kan dette kanskje skje. Men at det skjer i en hel bransje har jeg aldri sett før, sier rådgiver Håvard Hungnes Lien i SSBs seksjon for lønnsstatistikk til Dagsavisen.

Lederkvinner

Kun rundt sju prosent av omtrent 160.000 heltidsansatte i byggebransjen er kvinner, men mange av dem er representert i ledersjiktet.

Tidligere leder for Likelønnskommisjonen, Anne Enger, sier bygg- og anleggskvinnene er svært atypiske for arbeidsmarkedet.

– Et av funnene våre var at kvinner ligger etter i lønn ikke bare fordi arbeidsmarkedet er delt horisontalt, mellom sektorer, men at det også er delt vertikalt, med en stor overvekt av menn i lederstillingene. Bygg- og anleggsbransjen er derfor svært atypisk, sier hun til avisen.

Les også:

Nordmenn jobber ikke lite

Kvinnelige atomsjefer i flertall

Undervannsingeniører tjener best

Kvinnene vinner på NTNU

Les flere nyheter fra Teknisk Ukeblad her


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært