Kosmetikk kan gi alvorlige bivirkninger

Farging av hår kan gi alvorlige bivirkninger. Foto: Colourbox
Farging av hår kan gi alvorlige bivirkninger. Foto: Colourbox

Flest reaksjoner på fuktighetskremer for ansikt og kropp, viser ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Permanent hårfarge gir de alvorligste bivirkningene, mens det er flest reaksjoner på fuktighetskremer for ansikt og kropp.

Dette kommer fram i den første rapporten fra det tre år gamle Register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

- Når vi registrerer forekomsten av bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter, får vi bedre oversikt over hvilke produkter som gir bivirkninger, bivirkningstype og alvorlighetsgrad samt hvem som får bivirkninger. Da kan vi gjøre en vurdering og i verste fall advare mot bruk av enkelte produkter, sier forsker Berit Granum ved Divisjon for miljømedisin i Folkehelseinstituttet.

I løpet av de to første årene har registeret mottatt 96 meldinger hvorav de fleste meldingene gjaldt produkttyper som fuktighetskremer, renseprodukter, solkremer og produkter for hårfarging.

Farlig hårfarge

Permanent (oksidativ) hårfarge er den produkttypen som har gitt flest alvorlige reaksjoner.

I løpet av bivirkningsregisterets to første driftsår ble det mottatt rapporter fra syv personer hvorav de fleste bivirkningene var av allergisk natur.

Personer som utvikler allergi mot hårfarge får ofte symptomer som eksem, rødhet, blemmedannelse og kløe i hårkanten, i ansiktet og på halsen. Personene kan også få kraftig hevelse spesielt i pannen og rundt øynene.

Symptomene opptrer som regel ett til to døgn etter hårfargebehandlingen og kan vedvare i fra rundt en uke til flere måneder.

Flest bivirkninger av fuktighetskremer

Fuktighetskremer til ansikt og kropp er den produkttypen som er hyppigst meldt inn til bivirkningsregisteret.

Bivirkningene varierer fra milde symptomer som forsvinner noen timer eller få dager etter at forbrukeren har sluttet å bruke produktet - til kraftige reaksjoner som kan vedvare i flere uker med symptomer som eksem, rødhet i huden, blemmedannelse og svie.

Kosmetiske produkter

Kosmetiske produkter er mye mer enn sminke og parfyme. Det omfatter alle produkter som påføres de ytre deler av kroppen, tennene og munnslimhinnene og har som hensikt å påvirke kroppslukt, rengjøre, parfymere, beskytte, bevare eller påvirke utseendet.

Derfor kan vi anta at så godt som hele befolkningen, både menn og kvinner, anvender ett eller flere kosmetiske produkter daglig.

Meld fra om bivirkninger

Dersom du får bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter er det viktig at du oppsøker helsepersonell slik at de kan sende inn en rapport til bivirkningsregisteret. Helsepersonell som leger, tannleger, farmasøyter og helsesøstre har meldeplikt.

Les hele rapporten her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært