Arne Treholt til ABC Nyheter:- Jeg bebreider meg selv

- Jeg skulle ha fått gransket de tekniske bevisene for mange-mange år siden, sier Arne Treholt. Neste uke møtes Gjenopptakelseskommisjonen for å vurdere prosessen videre. Foto: Scanpix
- Jeg skulle ha fått gransket de tekniske bevisene for mange-mange år siden, sier Arne Treholt. Neste uke møtes Gjenopptakelseskommisjonen for å vurdere prosessen videre. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spiondømte Arne Treholt angrer. Han skulle ha gransket Overvåkningspolitiets tekniske bevis for mange år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Pengebeviset

I rettssaken mot Arne Treholt i 1985 la aktoratet frem bilder av en åpen koffert med synlige konvloutter. Her skal de ha funnet et betydelig pengebeløp - 30.000 dollar.

Politiet sier at bildene er tatt under en ulovlig ransaking av Treholts leilighet i august 1983.

På disse kan man se rester av teip. Men denne er ikke synlig på et bilde tatt av Treholt med koffert like før arrestasjonen, noe forfatteren Geir Selvik Malthe-Sørensen mener underbygger påstanden om bevisfusk.

Han er dømt til 20 års fengsel i norgeshistoriens mest omtalte spionsak. Nå vurderer Gjenopptakelseskommisjonen nok en gang saken mot Arne Treholt (68). Denne gangen er det påstander om mulig juks med bevisene mot ham, som granskes.

Allerede onsdag og torsdag i neste uke kan det avgjøres om kommisjonen vil godta hans krav om åpne høringer rundt de tekniske bevisene.

- Ikke noe ville glede meg mer enn om det her kunne settes et punktum som ikke etterlot en masse spørsmålstegn, men det har jeg - på grunnlag av det jeg har sett av kommisjonen til nå - ingen spesiell tillit til, sier sakens hovedperson, Arne Treholt, til ABC Nyheter.

- Min tillit til rettsvesenet, på grunnlag av det jeg selv har vært igjennom og har vært vitne til, den er jo meget tynnslitt - for å si det mildt.

Strides om bilder

Saken ble igjen vekket til live i fjor høst. Da ble det i boken «Forfalskningen» rettet anklager mot navngitte tjenestemenn i det daværende Politiets overvåkningstjeneste (POT, dagens PST).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatteren Geir Selvik Malthe-Sørensen hevder at bildene av «pengebeviset» er falske og tatt etter arrestasjonen av 68-åringen i januar 1984 (se faktaboks).

Og like før påske leverte Treholts advokat Harald Stabell inn et tilsvar til kommisjonens materiale. Her konkluderte han med det samme, blant annet etter nye - og egne - undersøkelser.

I tilsvaret henviser de også til at det tidligere er avdekket at politiansatte har fusket med bevis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell etter at kommisjonen i 2008 sa nei til å gjenåpne spionsaken. Foto: ScanpixArne Treholt og hans advokat Harald Stabell etter at kommisjonen i 2008 sa nei til å gjenåpne spionsaken. Foto: Scanpix

Les også: POT-bilder kan hjelpe Treholt

Arne Treholt uttrykte onsdag forundring over enkelte sider av Gjenopptakelseskommisjonens arbeide. Han angrer også på at de tekniske bevisene i saken ikke har vært gransket tidligere.

- Det jeg kan bebreide meg selv er at jeg for mange-mange år siden ikke selv tok initiativ til tilsvarende grundige tekniske undersøkelser som er gjort i dag, sier han på telefon fra Kypros, hvor han jobber og bor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er jo tilfeldigheter som førte til at det med teipbiten ble oppdaget.

Tynnslitt tillit

Selv om tilliten til norsk rettsvesen er tynnslitt, håper han i første omgang på at kommisjonen vil godta åpne høringer om de tekniske bevisene, slik den gjorde i saken til Fredrik Fasting Torgersen i 2006.

- Det ville vært det eneste fornuftige, mener Treholt.

- Det er fortsatt ulike synspunkt og nyanser som spriker. En slik høring kan få klarlagt om det ene eller andre er mer eller mindre holdbart. Jeg tror kommisjonen - som også skal ha et liv etter denne saken - forstår at dette er viktig.

Les også: Bevis-kaos hos POT

Foto-eksperter vil være helt sentrale i en slik høring. To ulike britiske institusjoner har konkludert til støtte for Treholt, mens en svensk og en dansk undersøkelse mener koffertbildene kan være riktige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg vil tørke- og herdetid på lakk kunne bli vurdert. ABC Nyheter presentert onsdag hemmeligstemplede bilder tatt av POT, som Treholts advokat mener styrker deres sak.

Et annet forhold som kan bli klart i løpet av neste uke er om kommisjonen vil kalle inn nye vitner, slik advokat Stabell krever.

- Jeg synes det er vitner som burde vært innkalt som ikke er det, sier Treholt

- Jeg synes det er vitner som burde vært innkalt som ikke er det, sier Treholt.

- I første rekke daværende POT-sjef Jostein Erstad og Odd Birger Malme som sto sentralt i saken. Og det kan jo også være andre, sier Treholt, som selv ikke har blitt intervjuet av dagens kommisjon.

Malme var direkte samarbeidslink mellom POT og påtalemyndighetene den gangen. Erstad har tidligere sagt til ABC Nyheter at han ikke kunne la seg intervjue da det var aktuelt på grunn av sykdom.

- Behov for friske øyne

Men den spiondømte mannen er også skeptisk til andre sider av saken:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man grep dette helt feilaktig an da man ikke fra første stund sa klart fra at det gamle aktoratet var inhabilt, men heller fortsatte å flikke på ting. Det har vært en gjennomgående frykt for at det skulle komme folk inn som kunne se ting med litt friske øyne.

- Det er jo ikke til å unngå at det går prestisje i sånne ting - både den ene og andre vei - etter så mange år.

Treholt uttrykte onsdag kritikk av kommisjonens arbeid. Nå utdyper han denne etter å ha gått gjennom de intervjuene som er foretatt:

- Jeg synes det er påfallende hvor lett kommisjonen tar på det du kan si er regimetro politivitner. De som da reiser kritikk eller stiller spørsmål ved det som har skjedd, de blir jo behandlet på en helt annen måte - etter mitt skjønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hadde man hatt en offentlig høring, så kan offentligheten ta stilling til om vitner er utsatt for mer eller mindre tøff behandling

- Men det understreker jo igjen betydningen av offentlige høringer rundt denne typen spørsmål. Hadde man hatt en offentlig høring rundt vitnene, så hadde det jo blitt opp til offentligheten å ta stilling til om de har blitt utsatt for en mer eller mindre tøff behandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - POT-sjef bak bevisfabrikkering

Han har også lite til overs overfor argumenter om at åpne høringer kan true rikets sikkerhet eller samarbeidet med andre lands hemmelige tjenester.

- Her tøyer man jo sikkerhetsbegrepene ut i det latterlige. Det er jo ikke noe av det som kommer fram som det i dag skulle være noen grunn til å holde fortrolig eller hemmelig overfor offentligheten eller andre.

- Det som kommer fram om forhold til tredje lands tjenester, det er jo ting som har foregått for 25-30 år siden. For at det skal kunne true rikets sikkerhet, da må du jo ha rimelig sterk fantasi.

68-åringen vil ikke si noe om hva som vil skje hvis kommisjonen gir han medhold og sier at det er sannsynlig at tjenestemenn i POT har jukset med bevisene mot ham

- Det får tiden vise. Jeg har lært meg til en ting: Jeg forskutterer ikke noe. Det får jeg ta stilling til når det eventuelt står på dagsordenen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Taus om økonomisk krav

Skulle kommisjonen komme til at det er sannsynlig at tjenestemenn har jukset med bevis, så er disse handlingene eventuelt foreldet. Men det kan være mulig å straffe de som i så fall har løyet for Gjenopptakelseskommisjonen i fjor høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vurderer å saksøke Treholt-forfatterne

Og hvis det skulle vise seg at aktoratet har brukt bevis som det har vært jukset med, så kan det være duket for nye rettsprosesser. Treholt selv er noe unnvikende på spørsmål om han i så fall vil fremme krav om økonomisk erstatning:

- Det økonomiske har aldri vært det vesentlige for meg. Det jeg har vært opptatt av er at man skulle komme til bunns i denne saken og få en utluftning av en del ting. Det tror jeg det norske rettsvesenet ville sett seg godt tjent med.

Treholt ble benådet i 1992 av helsegrunner. Han jobber nå som direktør i et finansselskap basert på Kypros.