Dødsfall i Bergen:

Monsterbakterie på Haukeland Universitetssykehus

God sykehushygiene er et forebyggende tiltak mot motstandsdyktige bakterier, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: Haukeland universitetssjukehus
God sykehushygiene er et forebyggende tiltak mot motstandsdyktige bakterier, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: Haukeland universitetssjukehus

158 pasienter rammet av bakterie som ikke lar seg stoppe av antibiotika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Haukeland universitetssykehus i Bergen er 158 pasienter rammet av den multiresistente bakterien vankomycinresistente enterokokker (VRE), melder Bergensavisen.

Bakterien kan allerede ha tatt liv.

- Det er to pasienter som har fått en alvorlig infeksjon i form av blodforgiftning. Den ene døde, mens den andre ble frisk. Disse pasientene var i utgangspunktet alvorlig syke, sier overlege Dorthea Oma ved Senter for smittevern ved Haukeland universitetssykehus til BA.

Les også: Frykter ny superbakterie

Utbruddet ved Haukeland universitetssykehus er det første kjente VRE-utbruddet i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

Vanskelig å behandle

Oma understreker at VRE er relativt harmløse for de fleste. Likevel kan alvorlig syke få livstruende infeksjoner utløst av bakteriegruppen.

VRE er svært vanskelig å behandle siden den er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.

Haukeland universitetssykehus har derfor satt i gang omfattende smitteverntiltak for å hindre spredningen av slike bakterier.

Les også: - En trussel mot moderne medisin

Årsaken til bakterieutbruddet er ikke kjent. VRE har vært et betydelig problem i Sverige, forteller Oma til dagbladet.no.

Måtte stenge

Haukeland har de siste seks månedene måttet stenge avdelinger på grunn av den motstandsdyktige bakterien.

Forekomsten av motstandsdyktige og sykdomsfremkallende bakterier har de siste årene økt på verdensbasis. Samtidig har utviklingen av nye antibiotikatyper med god virkning nesten stanset opp, opplyser rådgiver ved Folkehelseinstituttet, Petter Elstrøm, til BA.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært