Gaddafi gir våpen til tenåringer

Libyske jenter læres opp i våpenbruk når Gaddafi bygger opp en hjemmefront (Foto: Scanpix).
Libyske jenter læres opp i våpenbruk når Gaddafi bygger opp en hjemmefront (Foto: Scanpix).

Ungdommer fra 17 år og oppover får våpen av Gaddafis sikkerhetsstyrker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minimumsalderen er 17 år når Libyas regime deler ut våpen til sivile i et forsøk på å bygge en nasjonal hær, melder The Guardian.

Regjeringen deler ut tusenvis av AK-47 geværer og organiserer opplæringstimer for sivilbefolkningen om hvordan de skal brukes.

Både jenter og gutter nede i 17 års alder får tilgang til sine egne våpen.

- Nå har jeg et mål

- Jeg vil forsvare landet mitt mot korstogsfiendene. Jeg har rett til å drepe, til å slåss mot Nato og rottene (opprørerne, red.anm.), sier 18-årige Salmeen Faroun til The Guardian.

Hun har aldri avfyrt et skytevåpen før.

- Nå har jeg et mål, erklærer hun.

De fleste libyske familier har sine egne våpen som oppbevares i sikre depoter i byene. Disse blir nå åpnet opp og gjort tilgjengelige for befolkningen.

Fastlåst situasjon

Etter mer enn én måned med krig virker den militære situasjonen i Libya fastlåst. Men opprørerne øst i landet forbereder seg på en ny offensiv fra Muammar Gaddafis regjeringsstyrker.

Les også: - Norge kan ta imot flere flyktninger

Internettavisen Brnieq skrev onsdag at mellom 2.000 og 3.000 av Gaddafis soldater nå står oppmarsjert i området rundt byen Brega på middelhavskysten, rundt 75 mil øst for hovedstaden Tripoli.

Disse styrkene skal være utstyrt med raketter og andre tunge våpen. Våpnene er imidlertid skjult i tunneler under bakken, for å beskytte dem mot eventuelle luftangrep fra NATOs side. Ved fronten, som går mellom Brega og byen Ajdabiyah lenger nordøst, skal regjeringssoldater ha lagt ut landminer ved likene av falne soldater.

Misrata

Ifølge en av opprørernes talsmenn har Gaddafi gitt sine styrker ordre om å bruke alle midler for å ødelegge havna som er den eneste forbindelsen mellom opprørerne i Libyas tredje største by Misrata og omverdenen. Misrata ligger 200 kilometer sørøst for Tripoli.

– Denne havna gir Gaddafi mer hodepine enn han kan tåle. Derfor vil han ødelegge den, koste hva det koste vil, sier det libyske opprørsrådets talsmann Ahmed Omar Bani.

Les også: Norske fly bombet Gaddafis hovedkvarter

Onsdag kveld skjøt regjeringsstyrker flere granater mot en bydel vest i Misrata, ifølge en talsmann for opprørsbevegelsen.

Bani sa også at Gaddafis tilhengere i området gjemmer våpen på skoler, i butikker og ved andre sivile bygninger. Dagen før hevdet den britiske forsvarsministeren Liam Fox at opprørerne har begynt å få et overtak i kampen om Misrata.

Også byen Zintan ble angrepet av Gaddafi-lojale styrker onsdag kveld.

Kritikk

Den afrikanske union (AU) oppfordret onsdag til en slutt på militære aksjoner rettet mot infrastrukturen i Libya og mot landets politiske ledere. AU kritiserer vestlige land for å «undergrave» forsøkene på å få slutt på konflikten.

Russlands statsminister Vladimir Putin sier på sin side at verden sannelig ikke mangler tvilsomme regimer av samme type som Gaddafis.

– Skal vi bombe dem og sende raketter mot dem alle sammen? spør Putin ironisk.

Han sier landene som fører krig i Libya, går ut over sitt FN-mandat, som gir NATO i oppdrag å beskytte sivilbefolkningen. Ifølge det libyske nyhetsbyrået JANA har regjeringen i Tripoli bedt Russland kreve at FNs sikkerhetsråd kalles sammen til møte om saken.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært