Palestinsk forsoning mellom Fatah og Hamas

Fatah-partiet til palestinernes president Mahmoud Abbas (bildet) har blitt enig med Hamas om å danne en midlertidig regjering, opplyser egyptiske kilder. Foto: REUTERS/SCANPIX
Fatah-partiet til palestinernes president Mahmoud Abbas (bildet) har blitt enig med Hamas om å danne en midlertidig regjering, opplyser egyptiske kilder. Foto: REUTERS/SCANPIX

De palestinske fraksjonene Fatah og Hamas sier de er enige om forsoning, midlertidig maktdeling og nyvalg. Nøkkelen til avtalen er regimeskiftet i Egypt, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representanter for de to rivaliserende, palestinske bevegelsene har hatt en rekke hemmelige møter med egyptiske meglere i Kairo. Avtalen som nå er inngått, kan tyde på at den arabiske våren også bærer frukter for palestinerne.

– Møtevirksomheten har resultert i full enighet på alle punkter, blant annet om å danne en midlertidig regjering og sette en dato for valg, opplyste en egyptisk etterretningskilde i en uttalelse onsdag.

Uttalelsen ble senere bekreftet av både Fatah-bevegelsen og av Hamas. En talsmann for Hamas sier at forsoningsavtalen vil bli formelt undertegnet under en seremoni i Egypts hovedstad Kairo om kort tid.

Forsoningen kan også skape ny optimisme når det gjelder den fastlåste fredsprosessen med Israel, selv om den israelske statsministeren Benjamin Netanyahus første reaksjon var avmålt.

– Det palestinske lederskapet må velge mellom fred med Israel eller fred med Hamas, var hans budskap.

Egyptisk opprør

Mange analytikere peker på regimeskiftet i Egypt som selve nøkkelen til at en palestinsk forsoning nå ser ut til å ha kommet i stand. I februar ble den egyptiske presidenten Hosni Mubarak tvunget til å gå av etter et 18 dager langt folkeopprør.

– Denne avtalen er mulig fordi det egyptiske regimet er endret. Den nye administrasjonen inntar en balansert holdning, sier den politiske kommentatoren Hany al-Masri i Ramallah på Vestbredden.

Han får støtte fra Emad Gad, som er ekspert på forholdet mellom Egypt og Israel.

– Nøkkelfaktoren som har gjort denne avtalen mulig, er at det egyptiske regimet er endret. Det har i lang tid vært ansett som for Hamas-vennlig, og dette har gjort Hamas enda mer sta når det gjelder Egypts rolle som mekler, sier han.

Langvarig strid

Egypts tidligere etterretningssjef Omar Suleiman forsøkte i en årrekke å bygge bru over den palestinske splittelsen, men nå ser i stedet hans etterfølger Murad Muwafi ut til å klare det. Egypt har en grense til Gazastripen og derfor også en klar egeninteresse i å løse den palestinske konflikten.

Fatah, som er partiet til palestinernes president, Mahmoud Abbas, har i lang tid vært i konflikt med den islamistiske Hamas-bevegelsen. Konflikten toppet seg etter at Hamas vant det palestinske valget i januar 2006. Hamas-regjeringen ble imidlertid boikottet av USA, Israel og EU, som har bevegelsen på sine lister over terrororganisasjoner.

Drøyt ett år senere, i februar 2007, ble partene enige om å danne en samlingsregjering. Men få måneder senere brøt det ut blodige kamper på Gazastripen da Hamas forsøkte å få kontroll over Fatahs sikkerhetsstyrker i området.I juni samme år tok Hamas kontroll over Gazastripen etter harde kamper med Fatah-styrker. Siden da har de palestinske selvstyreområdene i praksis vært delt i to, nemlig i det Hamas-styrte Gaza og den Fatah-dominerte Vestbredden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært