Framtredende EU-sosialdemokrat:

Advarer mot Icesave-press på Island

Ikke hold Island ute: Jo Leinen vil ikke at Icesave-striden skal hindre Islands EU-medlemskap. Foto: Thomas Vermes
Ikke hold Island ute: Jo Leinen vil ikke at Icesave-striden skal hindre Islands EU-medlemskap. Foto: Thomas Vermes

- Jeg vil advare Nederland og Storbritannia mot å koble Icesave-striden til behandlingen av Islands søknad om EU-medlemskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier lederen av miljøkomiteen i EU-parlamentet, den tyske sosialdemokraten Jo Leinen, til ABC Nyheter.

Leinen vil gjerne se Island inn i EU. Men nå frykter han at truslene Nederland og Storbritannia kommer med mot Island, kan stikke kjepper i hjulene for behandlingen av Islands søknad om EU-medlemskap.

Veto mot Island?

9. april avviste islendingene for tredje gang et utkast til Icesave-avtale. Flertallet i en folkeavstemning sa da nei til avtalen regjeringen hadde forhandlet fram om milliarderstatninger til briter og nederlendere etter konkursen i den private Icesave-nettbanken.

Les: Nei-flertall ved Icesave-avstemning.

Etter dette kom britiske og nederlandske myndigheter med trusler om å stoppe godkjenning av Islands EU-søknad til Icesave-striden er løst.

- Kan denne koblingen til Icesave-striden føre til mer EU-skeptisk holdning på Island?

- Det er det en risiko for, svarer Jo Leinen.

Fra før viser meningsmålingene på Island nei-flertall mot ønsket de islandske sosialdemokratene har om EU-medlemskap, selv om en medlemskapssøknad er sendt og behandles.

EUs Jose Manuel Barroso ønsker Islands statsminister, Johanna Sigurdardottir, velkommen til Brussel i fjor. Foto: ScanpixEUs Jose Manuel Barroso ønsker Islands statsminister, Johanna Sigurdardottir, velkommen til Brussel i fjor. Foto: Scanpix

Advarer mot presset

- Jeg vil advare Nederland og Storbritannia mot å koble Icesave-saken til behandlingen av Islands EU-medlemskap, sier Leinen, som tirsdag deltok på Europabevegelsens lansering i Oslo av en ny debattbok myntet på norsk venstreside, Radikalt Europa.

- EU er åpenbart attraktivt, sa Leinen på Europabevegelsens lanseringsmøte.

- Vi har vokst fra seks til 27 medlemsland. Og ni står på dørterskelen, legger han til.

Fra marked til beskyttelse?

- I 35 år var EU et økonomisk prosjekt for deregulering, liberalisering og felles marked. Venstresiden har vært fiendtlig innstilt til disse ideene. Men siden Maastricht-traktaten med sitt store skritt mot pengeunion, har ting endret seg, sier Jo Leinen.

- Nå blir det innført mye mer politikk. Hvis du åpner ditt marked, trenger folk beskyttelse. Siden da har vi hatt prinsippet om ikke-diskriminering. Du er beskyttet utenfor grensen til din egen medlemsstat, fortsetter han.

Les også: - De demontérer velferdsstaten!

- Millioner av mennesker er bedre beskyttet av EU-kommisjonen enn av sine egne myndigheter, sier Leinen og viser til Orban-regimet i Ungarn og Sarkozy som utviste tusener av roma-folk.

Les alt om Icesave-striden i ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært