- Norge kan ta imot flere flyktninger

Flyktninger fra Libya i en flyktningsleir på grensen mellom Libya og Tunisia. Foto: Scanpix/REUTERS/Zoubeir Souissi
Flyktninger fra Libya i en flyktningsleir på grensen mellom Libya og Tunisia. Foto: Scanpix/REUTERS/Zoubeir Souissi

Den norske regjeringen tar imot 60 flyktninger fra Libya, av en total kvote på 1200. - Vi må fordele byrdene, mener Flyktinghjelpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av mennesker flykter fra kamphandlingene i Libya, hvor blant annet norske jagerfly deltar i Nato-bombingen. Det er anslått at flere hundre tusen har flyktet fra landet siden opprøret startet.

Den norske regjeringen varslet i forrige uke at Norge vil ta imot 60 flyktninger fra Libya - av en kvote på 1200.

Les også: 60 libyske flyktinger til Norge

Dette kommer som et svar på en oppfordring fra UNHCR til alle land i Europa om å ta imot ekstra mange libyske flyktninger på grunn av situasjonen i landet.

Det betyr ikke en økning av det totale antallet kvoteflyktinger i Norge.

For lavt tall

Flyktinghjelpen mener tallet er for lavt.

- Det er selvsagt positivt at det blir åpnet for å ta imot flyktninger fra Libya, vi har lenge anbefalt det, men Norge kan ta imot flere, sier kommunikasjonsrådgiver Gunhild Forselv til Klassekampen.

Hun mener Norge bør gå foran som et godt eksempel for en felles human flyktningpolitikk i Europa.

- Det handler om å fordelene byrdene, og det er viktig at vi tar vår del, påpeker hun.

Også Senterpartiet ønsker at antall kvoteflyktninger skal økes i lys av situasjonen i Libya.

- Vi har gått inn militært, da er det utrolig viktig å ha et felles fokus på hvordan vi kan bistå humanitært, også ved å ta imot flere flyktinger, sier parlamentarisk leder i Senterpartiet, Trygve Magnus Slagsvold Vedum til Klassekampen.

Han får støtte fra SVs internasjonale leder, Petter Eide. Til NRK uttalte han at partiet går inn for å øke antall kvoteflyktninger med 250 grunnet situasjonen i Libya.

Urimelig kritikk

Statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth, mener at det blir urimelig å kritisere Norge for å imot for få flyktninger fra Libya. Han understreker at den viktigste hjelpen skjer i selve regionen, og her har Norge gitt 80 millioner kroner i økonomisk hjelp.

Han påpeker også at dette er et foreløpig tall.

- Vi kan ikke så tidlig i året låse hele kvoten på 1200, det kan også komme situasjoner andre steder der det vil være bruk for å ta imot flere, sier Lønseth.

Øker antallet på visse vilkår

Den rødgrønne regjeringen har tidligere uttalt at de har en ambisjon om å øke antall kvoteflyktninger fra 1200 til 1500 i løpet av stortingsperioden, på det vilkåret at antall asylsøkere går betydelig ned.

Fra 2009 til 2010 gikk tallet på asylsøkere til Norge ned med 41 prosent. Det er ikke kjent hvor stor nedgang det må være i antall asylsøkere før man øker antall kvoteflyktninger.

Les også: Norske fly bombet Gaddafis hovedkvarter

Har sluppet 130 bomber

NATO bombet mål i Tripoli

Humanitær krise truer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært