Nekter å utføre aborter av frykt for represalier

Gynekologer ved Sørlandet sykehus i Flekkefjord nekter å utføre aborter. En av dem frykter å få kastet stein gjennom vinduene og andre represalier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om sykehuset både har fødeavdeling og gynekologisk avdeling med fire gynekologer, må kvinner i Vest-Agder reise til sykehus i Stavanger eller Kristiansand for å få utført abort, melder NRK.

– Han har ikke lyst til å få steiner gjennom vindusruta når han bestemmer seg for å utføre en abort her i Flekkefjord, sier avdelingsleder ved kirurgisk avdeling i Flekkefjord, Marcus Gürgen om en av gynekologene ved sykehuset.

Likhet for loven

SVs helsepolitiske talsmann Geir-Ketil Hansen synes ikke noe om praksisen i Flekkefjord og understreker at det skal være likhet for loven.

– De har plikt til å ha dette tilbudet. Når sykehuset har fødeavdeling så skal det også utføre abort. Vi har en lov om fri abort, og kvinner som av ulike grunner velger å ta abort, skal kunne få det utført ved dette lokalsykehuset, sier Hansen.

Leger har riktignok en lovfestet rett til å reservere seg mot å utføre abort. Hansen sier han ikke bestrider denne retten.

– Men det er å dra loven for langt når et helt tilbud faller bort ved et lokalsykehus, sier Hansen.

– Det kan ikke være slik at det er legene som skal bestemme hva slags tilbud et sykehus skal ha. Det er det sykehuseierne og den overordnede politiske myndighet som bestemmer. Dette blir forskjellsbehandling av kvinner, legger han til.

– Ikke vanlig her

Overlege Leif Halvorsen som har jobbet i over 30 år ved sykehuset i Flekkefjord, sier det er vanlig at sykehus som har gynekologiske avdeling også har et tilbud om abortinngrep.

– Det er vanlig, men det har ikke vært vanlig hos oss, sier Halvorsen til kanalen.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært