Etiopierne tilbake ved Oslo domkirke

Tadesse Leul (t.h.) er blant de rundt 15 etiopiske asylsøkerne som tirsdag ble kastet ut fra transittmottakene Refstad og Torshov i Oslo, og som deretter tilbrakte natten i telt ved Oslo domkirke. Foto: Heiko Junge (Scanpix)
Tadesse Leul (t.h.) er blant de rundt 15 etiopiske asylsøkerne som tirsdag ble kastet ut fra transittmottakene Refstad og Torshov i Oslo, og som deretter tilbrakte natten i telt ved Oslo domkirke. Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Flere av de 53 etiopiske asylsøkerne som tirsdag formiddag ble kastet ut fra transittmottakene Refstad og Torshov i Oslo, tilbrakte natten til onsdag i et telt utenfor Oslo domkirke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om etiopiske asylsøkere:

* Fra nyttår fikk asylsøkere med endelig avslag på søknadene sine ikke lenger skattekort og arbeidstillatelse i Norge.

* Som en følge av dette demonstrerte en stor gruppe etiopiske asylsøkere foran Stortinget 7. april i år.

* Senere samme dag tok en del av dem seg inn i Oslo domkirke og innledet en sultestreik.

* De hevdet asylsøknadene deres var blitt kollektivt behandlet, noe UDI avviste.

* 14. februar forlot etiopierne domkirken. Gruppen var på det tidspunktet rundt 30 personer.

* Utlendingsdirektoratet tilbød de etiopiske asylsøkerne med avslag opphold på transittmottakene Refstad og Torshov i Oslo, der de skulle få være i ei uke, og så få tilbud om plasser ved andre mottak.

* Fristen til å forlate mottakene ble utvidet til 6. april fordi etiopierne hadde møter med UDI, Utlendingsnemda (UNE) og FNs høykommissær for flyktninger, samt at det ble holdt en konferanse på Litteraturhuset i Oslo.

* Tirsdag formiddag ble de etiopiske asylsøkerne fjernet fra de to transittmottakene av politiet. Senere på dagen vendte rundt 50 av dem tilbake til Torshov-mottaket. Tirsdag kveld grep politiet igjen inn og fjernet dem fra stedet.* Ifølge UDIs statistikk for 2010 søkte 566 etiopiere om asyl i Norge. Av disse fikk 314 avslag. 150 personer fikk innvilget asyl som konvensjonsflyktninger.

– De fleste har sovet dårlig. Det har vært kaldt i natt, sier Tadesse Leul onsdag morgen. Rundt ham ligger 15-20 av hans landsmenn godt pakket inn i soveposer. Leul anslår at så mange som 30 personer har tilbrakt natten på brusteinen utenfor kirken.

Les også: Etiopiere fjernet fra transittmottak i Oslo

På spørsmål om hvorfor de er der, er svaret like enkelt som det er resignert:

– Vi har ikke noe valg eller noe annet sted å gå. Etter at vi ble kastet ut fra Torshov og Refstad har vi ikke noe sted å gå. Derfor kom vi hit.

Ureturnerbare

Etiopierne har fått endelig avslag på sine søknader, men Norge kan ikke sende dem ut av landet fordi det ikke finnes noen avtale med Etiopia om retur.

De fleste av de 53 asylsøkerne har vært i Norge i mer enn fem år og har arbeidet og betalt skatt. Fra nyttår ble de fratatt skattekort og arbeidstillatelse.

I februar demonstrerte etiopierne mot avgjørelsen og innledet sultestreik i Oslo domkirke. De fikk tilbud om å være på transittmottakene Refstad og Torshov i Oslo til 6. april og deretter tilbud om plasser på andre mottak andre steder i landet. Asylsøkerne har sagt nei til tilbudet.

– Send oss til et annet land

Tadesse Leul var også med på demonstrasjonen i februar. Onsdag morgen har han ingen spesifikke krav til norske myndigheter.

– Vi vil bare at de skal se problemet.

En av dem som ikke har stått opp ennå, er mer konkret enn Leul.

– Vi har bare ett spørsmål: Kan dere sende oss til et tredje land, sier Eazana. Han kan ikke reise hjem, men sier alt er bedre enn å gå i fortsatt uvisshet i Norge.

Avviste tilbud

Tirsdag var etiopierne fortsatt på de to transittmottakene. Da hadde UDI fått nok og kontaktet politiet for å få dem bort.

– Vi har gjort det vi kan for å få til en løsning ved å tilby hver enkelt plass i ordinære asylmottak. Dette har blitt avvist. Vi hadde derfor ingen andre alternativer enn å be politiet flytte dem, fordi vi trenger transittmottakene for asylsøkere som nylig har kommet til landet, sier assisterende avdelingsdirektør Per Engan-Skeie i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Grunnen til at etiopierne har avvist UDIs forslag er at de ønsker å være i Oslo, som de føler en sterk tilknytning til. Direktoratet sier de ikke har plasser nok til alle som ønsker å være i hovedstaden.


(©NTB)


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært