Stor oppslutning om WikiLeaks verden over

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange nyter stor støtte verden over, men i USA ønsker et flertall å stille ham for retten. Foto: Reuters/Scanpix
WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange nyter stor støtte verden over, men i USA ønsker et flertall å stille ham for retten. Foto: Reuters/Scanpix

Grunnleggeren av nettstedet WikiLeaks, Julian Assange, er ingen kriminell, mener et overveldende flertall av de spurte i 24 land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

79 prosent av de spurte i en meningsmåling Ipsos har utført blant nærmere 19.000 voksne i 24 land fra Argentina til Australia, Canada til Kina, Sør-Afrika til Sør-Korea, sier at de har kjennskap til WikiLeaks.

Blant dem som kjenner til nettstedet, som det siste året har publisert over 250.000 hemmeligstemplede dokumenter fra amerikanske myndigheter, er to av tre uenige i at Julian Assange er en kriminell.

Tre av fire mener at det er riktig av WikiLeaks å offentliggjøre hemmelige dokumenter, viser målingen.

I USA har de spurte et helt annet syn på WikiLeaks og Assange. 81 prosent sier at de har kjennskap til nettstedets virksomhet, og av disse mener 69 prosent at Assange bør stilles for en amerikansk domstol. 61 prosent mener at det er galt av WikiLeaks å publisere hemmelige dokumenter.

Det amerikanske forsvaret har siktet soldaten Bradley Manning for å ha overlevert store mengder gradert materiale til WikiLeaks og ønsker også å stille Assange for retten.

Assange, som er født i Australia, oppholder seg for tiden i Storbritannia og er krevd utlevert av Sverige i forbindelse med en voldtektssak.

Størst oppslutning om WikiLeaks’ virksomhet er det i Sør-Afrika, Tyskland, Russland og Argentina, viser Ipsos-målingen.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært