Vil ikke bruke militærmakt mot Assad

Storbritannias forsvarsminister Liam Fox (t.h.) besøkte tirsdag sin amerikanske kollega Robert Gates i Pentagon. De to har ingen planer om å bruke militærmakt mot regimet i Syria, slik de gjør i Libya. Foto: Reuters/Scanpix
Storbritannias forsvarsminister Liam Fox (t.h.) besøkte tirsdag sin amerikanske kollega Robert Gates i Pentagon. De to har ingen planer om å bruke militærmakt mot regimet i Syria, slik de gjør i Libya. Foto: Reuters/Scanpix

USA og Storbritannia toner ned muligheten for å bruke militærmakt mot regimet i Syria, slik de gjør i Libya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi kan ikke gjøre alt hele tiden og må innse at det er praktiske begrensninger for hva våre land kan gjøre, sier Storbritannias forsvarsminister Liam Fox.

Tirsdag besøkte Fox sin amerikanske kollega Robert Gates i Pentagon, og den dramatiske utviklingen i Syria var et sentralt tema i samtalene.

Les også: Intensiverer presset mot Syria

Gates sluttet seg til sin britiske kollega i synet på muligheten for en vestlig militærintervensjon i Syria.

– Vårt svar må tilpasses det enkelte land, sier Gates.

Sanksjoner

USA og Storbritannia truer president Bashar al-Assad med omfattende sanksjoner dersom han ikke stanser voldsbruken mot regimekritikere.

Rundt 400 mennesker skal være drept siden opprøret mot regimet i Damaskus startet i midten av mars.

Les også: Norge fordømmer angrepene i Syria

Mandag sendte Assad stridsvogner og soldater til byen Deraa ved grensa til Jordan. Nærmere 40 skal ha blitt drept i sammenstøtene som fulgte.

– Blant annet diskuterer vi samarbeid med våre partnere i FNs sikkerhetsråd for å sende et kraftig signal til syriske myndigheter om at omverdenens øyne er rettet mot Syria, og med våre partnere i EU og regionen om eventuelle ytterligere tiltak, sa Storbritannias utenriksminister William Hague tirsdag.

Lokale konflikter

Professor Knut Vikør ved Universitetet i Bergen mener at det i stor grad er lokale konflikter som ligger bak opptøyene i Syria. I Deraa har folk følt at regionen er blitt forfordelt og ikke har fått de ressursene den burde få.

Les også: USA vurderer sanksjoner mot Syria

At det ennå ikke har vært store demonstrasjoner i storbyene, kan skyldes at regimet har bedre kontroll, men det kan også skyldes at folk sitter på gjerdet.

– Grunnen kan være at de frykter at det som kommer etterpå, kan være mye verre: Kaos og borgerkrig, men det kan også være islamske fundamentalister som det sekulære Assad-regimet hittil har hatt god kontroll på, sier Vikør til NTB.

Les også: - Minst 120 drept i opptøyer i Syria

(©NTB)

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært