Etiopiere fjernet fra transittmottak i Oslo

. Adane Asres Ferede er talsmann for en gruppe etiopierne som er blitt fjernet fra transittmottaket på Torshov og spredt rundt omkring i Oslo. Det er andre gang politiet fjerner dem som nekter å flytte fra transittmottaket. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
. Adane Asres Ferede er talsmann for en gruppe etiopierne som er blitt fjernet fra transittmottaket på Torshov og spredt rundt omkring i Oslo. Det er andre gang politiet fjerner dem som nekter å flytte fra transittmottaket. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Politiet fjernet tirsdag kveld for andre gang en gruppe etiopiske asylsøkere som nektet å flytte fra transittmottaket på Torshov i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etiopiernes talsperson, Adane Asres Ferede, opplyser til NTB at gruppen som ble fjernet, er på om lag 50 personer. De skal ha blitt spredt til ulike steder i Oslo av politiet.

– Det var mange politifolk som tok oss ut med makt. Vi er blitt plassert ute på gata, forteller Ferede. Tre personer skal også ha blitt satt i arrest, ifølge talsmannen.

Sultestreiket i domkirken

Etiopierne fikk tilbud om å bo midlertidig på to transittmottak i Oslo etter å ha sultestreiket i Oslo domkirke tidligere i år. De har fått endelig avslag på sine søknader, men kan ikke sendes ut fordi Norge ikke har avtale med Etiopia om retur. Fra nyttår ble de også nektet blant annet skattekort og arbeidstillatelse.

UDI lot i utgangspunktet etiopierne være ei uke i transittmottakene på Refstad og Torshov i Oslo, før de kunne få plasser i ordinære mottak der det var kapasitet. Dette ble forlenget fordi etiopierne skulle gjennomføre møter med UDI, Utlendingsnemda (UNE) og FNs høykommissær for flyktninger, i tillegg til å delta på en konferanse på Litteraturhuset i Oslo.

De fikk frist av UDI til 6. april med å flytte ut.

– Trenger plassen

Tirsdag formiddag ble etiopierne fjernet fra Torshov transittmottak av politi, opplyser UDI.

– Vi har gjort det vi kan for å få til en løsning ved å tilby hver enkelt plass i ordinært asylmottak. Dette har blitt avvist. Vi hadde derfor ingen andre alternativer enn å be politiet flytte gruppen fra transittmottakene, som vi trenger for asylsøkere som nylig har kommet til landet, sier assisterende avdelingsdirektør Per Engan-Skei i UDI i en pressemelding.

Nektet å fjerne seg

I løpet av tirsdag ettermiddag tok en rekke av etiopierne seg tilbake til Torshov-mottaket, hvor de satte seg i et oppholdsrom og nektet å fjerne seg.

Sent tirsdag kveld ble de på nytt hentet av politiet, opplyste talsperson Adane Asres Ferede ved 23-tiden.

Det lyktes ikke NTB å få kontakt med UDI tirsdag, etter den andre utkastelsen.

Vil bo i Oslo

Etiopierne har krevd å få bo i mottak i Oslo. UDI mener det ikke er mulig å innfri dette kravet.

– Vi har et begrenset antall plasser, og vi skal gjøre rom for alle asylsøkere i Norge som trenger et sted å bo. Selv om vi forsøker å ta hensyn til spesielle ønsker ved mottaksplassering, er kravet fra gruppen umulig å oppfylle, sier Per Engan-Skei.– Vi bor i Oslo og er aktive i kirker, politikk og på andre samfunnsområder som knytter oss til Oslo. Og om vi havnet på et annet mottak rekker ikke lommepengene våre til å reise ofte til Oslo, sier Atebew Bezuayehu, en av etiopierne, til VG Nett

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært